Ostali sportovi

I Cleveland Indiansi spremni promijeniti svoje ime

Matej Kačan • subota, 04.07.2020.
I Cleveland Indiansi spremni promijeniti svoje ime

Nakon što su Washington Redskinsi pod pritiskom sponzora poslali priopćenje u kojem razmatraju promjenu svog imena zbog mogućih rasističkih konotacija, isto razmatraju i u baseball ekipi Cleveland Indiansima...

Prosvjedi za rasnu jednakosti i pokret za socijalnu pravdu u SAD svakog dana ima sve dalekosežnije posljedice na američki sport. Nakon što su lige dozvolile klečanje na himnu, NBA je dopustila da igrači na dresovima nose političke i društvene poruke, a na promjene nije imuna ni tradicija.

Tako bi svoja imena vrlo lako mogle promijeniti profesionalne momčadi koje u svojim imenima nose potencijalno rasno uvredljive nazive za američke domorodce. Konkretnije, prvo je to tvrtka FedEx zatražila od NFL momčadi Washington Redskins (crvenokošci).

Redskinsi to ime i svoj logo nose od 1937., ali su zahtjev uzeli u ozbiljno razmatranje. Njihov primjer slijedi i baseball ekipa Cleveland Indians (Indijanci) koja je pod tim imenom poznata od 1915., ali bi se tradicija nakon 105 godina mogla prekinuti.

"Predani smo ostvarivanju pozitivnog utjecaja na naše društvo i prigrlit ćemo našu odgovornost kako bismo unaprijedili društvenu pravdu i jednakost. Naša organizacija u potpunosti prepoznaje to da je naše ime jedan od najvidljivijih načina pomoću kojih se povezujemo sa zajednicom", stoji u priopćenju Indiansa.

Indiansi su više puta bili pod pritiskom da promijene ime, a 2018. su sa svojih dresova i kapa za utakmice uklonili logo nasmiješenog nacrtanog Indijanca, "Poglavicu Wahooa". No njegovo je lice i dalje na mnoštvu artikala koji se mogu kupiti na stadionu i diljem Ohija.

Ako do promjene imena dođe, sigurno će to uzrokovati kritike dijela navijačke baze jer tradicija je ipak duga, stoljetna. Ostaje i problem novog imena. Prije promjene imena u Indians 1915. Cleveland je imao baseball ekipe pod imenima Forest Citys, Spiders, Blues, Bronchos i Naps.

FOTO: By Jsawczuk - Own work, Public Domain, Link/Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani04.07.2020. u 14:56
    Ne razumin šta će minjat ime Cleveland Indians, ka da je nešto loše ili sramotno u tome što si Indijanac. Ono, je da oni sami sebe nisu zvali tako, ali bolje da su Indijanci jer vjer9jatno neće prominit ime u Cleveland Irokezi ili koji su već bili u Ohiju
    Bogomdani