Ostali sportovi

Babić: 'Što se tiče boksa, uvijek sam o Hrgoviću govorio najbolje i onda on izbaci da sam ja običan redar'

Branimir Korać • utorak, 21.07.2020.
Babić: 'Što se tiče boksa, uvijek sam o Hrgoviću govorio najbolje i onda on izbaci da sam ja običan redar'

Alen Babić odrađuje sparing s Dillianom Whyteom i pomaže Britancu u pripremama za meč s Povetkinom. Babić se nada kako će i on uskoro dobiti priliku za izlazak u ring...

Alen Babić hrvatski je teškaš koji nema puno mečeva, volio bi daleko više boksati, ali problem mu je pronaći i protivnike. Dillian Whyte ga je "otkrio", pomaže mu u karijeri kao što i Babić pomaže Whyteu odličnim spariznima.

Whyte se priprema za meč s Povetkinom i tu je Babić nezaobilazan kada su u pitanju kampovi i pripreme za mečeve.

"Tu sam u Farou na Atlantskom oceanu, u kampu Whyte – Povetkin. Faro je baš lijep, fini gradić, turistički. Koronavirus je ovdje baš dosta jak, ali da vam budem iskren, to niti ne primjećujem. No, vidim maske svuda oko sebe. Ljudi su dosta u strahu od pandemije COVID-19, ovdje je jača sezona korone, jača pandemija", kazao je u uvodu razgovora za net.hr Alen Babić.

Dillian Whyte ga jako hvali. Upravo mu je i on dao nadimak The Savage. Odmah si kliknuli, na prvu…

"Dillian White je sjajan tip. Odmah smo se našli. Imamo sličnu priču, samo što on ima još ekstremniju priču od mene. On je dobio dijete s 13 godina, završio je u zatvoru i to sve, ali oboje smo s ulice. On je, kao i ja, bio redar puno godina. Baš smo si kliknuli. Zato smo se odmah tako našli. Pričamo istim uličnim jezikom. Nema tu neke glume, kao ni glumljenja neke finoće… On je skroz na mjestu, iako je milijunaš, prava boksačka megazvijezda u Velikoj Britaniji. S njim nema nikakvih problema, sve svoje obveze napravi. Maksimalno je pristupačan tip."

Kako je to sparirati s Dillianom Whyteom? On je oduševljen, a to se vidi i kroz to što sve više i više rundi dobiva u sparingu s njim. Upravo je to dokaz da Babić nešto vrijedi. U sparingu, kao i u meču, ako ne iskoristiš svoju priliku, nećeš ju više dobiti.

"Da, tako je. Znači, sparinzi su jako komplicirana stvar. To nije samo ući u ring i odraditi, potući se. Ima puno vrhunskih boksača koji mogu s njim ući u ring i odsparirati, ali ako to ne bude dobro, loša energija, neadekvatno, ako mu ne odgovara po stilu njegovog suparnika, jednostavno više neće sparirati s vama. Morate paziti na taj psihološki dio. Morate paziti na to što njemu treba. Meni je uvijek u glavi Povetkin, u biti ja njega glumim. Meni je cilj kako da Dillianu pomognem za meč protiv Povetkina. Sparing nije samo ući u ring i raditi ono što najbolje znaš. Možda ja radim distancu, a Povetkin radi više fighting, otvoreni boks s puno razmjene udaraca. Naravno da mu to onda neće odgovarati. Sparing partner sam već duže vrijeme, imam to u malom prstu. Morate osjetiti što mu treba, kad mu treba, malo ući unutra, nekad i primiti neki udarac na blok… Ne samo ići na sigurno. Dođu neki dečki ovdje i idu na sigurno. Mislim, svi mogu sparirati, nije to sad neka filozofija, nije to sad ne znam koliko strašno. Je, ‘strašno’ je jer je kontaktni, ali svaki malo bolji boksač može sparirati. Samo kako, e to je bitno. I to se upravo vidi kroz te runde, koliko dobivaš rundi u sparingu."

Kako na dnevnoj bazi izgleda jedan ovakav kamp, koliko se sparira ovih dana?

"Ovako, tu smo svi u kampu. To je u biti malo luksuznije mjesto koje ima bungalove, ajmo reći luksuznije bungalove. Imamo dvoranu, terene za trčanje, ma svega. Ništa ovdje ne nedostaje. Uvjeti su vrhunski. Ujutro u 9 nam je prvi trening, tada se radi snaga. Radim svoje, ono što se ja i moj trener Leonard Pijetraj dogovorimo. On nije tu sa mnom, ali smo na liniji non stop. Imam tri sparinga tjedno. Ponedjeljak, srijeda i petak. I sad na ta tri sparinga moram biti spreman sparirati s njim. A ovo sve ostalo je više na vama, da li ćete vi trenirati s njima ili nećete. To sami birate. Naravno da ako vam je stalo, ako želite biti u što boljoj formi za sparing, onda ćete raditi na sebi. Boks ne trpi aljkavost, sve se vidi na licu mjesta. Znači, on mene plaća za ta tri sparinga tjedno. I koliko god u njima želi rundi, normalno."

Kako sparinzi s Whyteom izgledaju, na koliko rundi se radi?

"Au, ma to su full sparinzi, do kraja. Nema tu postotaka, na 70, 80%. Ide se do kraja. Evo, u ponedjeljak prošlog tjedna, znači prije osam dana, radio sam s njim osam rundi, u srijedu šest rundi i u petak osam rundi. I jučer smo sparirali pet rundi. Došao sam do tog nekog statusa glavnog sparing partnera Dilliana Whytea, tako da većinu posla odradi sa mnom. Onda ima još dvojicu sa strane koji uđu po rundu ili dvije. Udara se tu skroz, nema tu opreza, ne pazim ja s njim. Znate, ako pazite nećete dobro proći. Morate ići na sto posto. Jedino tako mogu sačuvati i sebe i njega, ako idem baš 100 &. Ako nešto radiš na pola, sa 60 % snage, tu dolazi do problema. Možete si istegnuti mišiće, puknuti tetive, svašta nešto. Najsigurnije je ići na najjače."

Stalno ističe tu uličnu filozofiju, odrastanje na ulici…

"Stvarno sam zahvalan na tome, koliko god takav način odrastanja, života, nije lagan. Imao sam dosta skromno odrastanje. I moja majka mi je usadila tu skromnost. Najviše ljubavi na svijetu mi je dala moja majka, ali najmanje svega ostalog. I sad kad vidim u kojem smjeru svijet ide, jako sam zahvalan što imam takvu glavu, takav karakter. Mislim da je skromnost najveća vrlina čovjeka koja polako izumire. Svi se nešto vozikaju u nekim skupim autima, slikaju se, a na toj ulici, preko redare, tih nekih najgorih stvari, dobiješ tu skromnost. To je ono što Hrgoviću nedostaje, što ja uvijek kažem. On se ne bi ovako ponašao da je prošao 5% toga. Ne znam baš koliko me cijeni, imao je baš jako loše neke izjave o meni. Ja to nikad za njega ne bi rekao. Uvijek sam govorio o Filipu samo najljepše što sam mogao o boksu. Što se tiče života, tu smo različiti. Što se tiče boksa, uvijek sam o njemu govorio najbolje. I onda on izbaci da sam ja običan redar, da stagniram. Pa kao stagniram ako boksam s Dillianom Whyteom. Puno je stvari kazao koje su me povrijedile, koje ću moći iskoristiti nekad. Jednom, kad mi bude trebalo."

Babić je govorio i o svojim mečevima, željama, kako ga protivnici izbjegavaju, kako želi više i češće boksati, a kompletan intervju pročitajte na net.hr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!