Rukomet

Grahovac: 'Mi smo kao sport najrizičnija skupina, nezahvalno je prognozirati što će biti'

Mihaela Bradovski • srijeda, 22.07.2020.
Grahovac: 'Mi smo kao sport najrizičnija skupina, nezahvalno je prognozirati što će biti'
Foto: Pixsell

Predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac sudjelovao je na rukometnoj konferenciji Handball Arena na kojoj se osvrnuo na aktualno stanje u hrvatskom rukometu...

Rukomet je svrstan u najrizičniju skupinu i pod velikim je upitnikom kada i kako će se održavati natjecanja. Postoji kalendar koji je još uvijek aktualan, ali još uvijek je dosta upitnika, priznaje i predsjednik Saveza Tomislav Grahovac.

"Mi smo kao sport najrizičnija skupina za treninge i narjecanja. Dvoranski smo sport i to je već rizik, zatim je izuzetno kontaktan sport, 60 minuta su stalni dueli i to niz igrača istovremeno pa je velika mogućnost prijenosa zaraze. Lopta s ljepilom također predstavlja rizik. Upitno je koliko i kako će se svo dezinficiranje moći riješiti u budućnosti. Dosad su naši klubovi isključivo radili na vanjskim terenima i treba vidjeti kako će biti na jesen. 26. i 27. rujna trebale bi krenuti naše najjače lige, a veliki test bit će na Final Four SEHA lige. Tu dolaze i ekipe iz drugih država, znam ćemo i koliki je rizik te kako se dalje pripremati za utakmice i treninge. Mi možemo ponuditi eventualno edukaciju porema uputama Stožera, a kasnije se će se situacija mijenjati s obzirom na globalnu situiaciju."

U siječnju je na rasporedu i Svjetsko prvenstvo u Egiptu, a još uvijek je upitno kako će sve to izgledati.

"Bili bi najsretniji da natjecanja idu redovno i da krenemo sa svim terminima. To bi ujedno značilo i normalizaciju stanja i u Europi i svijetu. U siječnju je na rasporedu i Svjetsko prvenstvo u Egiptu, a nama je kao sportu, HRS-u i reprezentaciji izuzetno značajno da se to Prvenstvo i održi. Gledam kako su u drugim sportovima bili neki pokušaji, ali vidim da ima dosta otkaza međunarodnih natjecanja. Veliki problem kod Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara je transport. To su udaljenosti koje traže transport zrakoplovima, mogući su eventualno neki charter letovi koji podižu cijenu putovanja, ali drugog izbora neće biti. Osim toga veliki rizik je smještaj kao i dolazak reprezentacija iz različitih dijelova svijeta. U ovom trenutku nitko nema stvarne podatke o situaciji u Africi, velikom dijelu Azije i Latinskoj Americi, a bilo kakvo interkontinentalno natjecanje bez reprezentacija s tri kontinenta, upitno je koliko ga je svrha održavati. Mi smo sada na kraju srpnja, kako će biti na jesen, kakva će biti situacija, nezahvalno je prognozirati."

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!