Rukomet

Červar: 'Koronavirus je žestoko udario u dvoranske sportove'

Mihaela Bradovski • srijeda, 22.07.2020.
Červar: 'Koronavirus je žestoko udario u dvoranske sportove'
Foto: Pixsell

Lino Červar tijekom sudjelovanja na konferenciji Handball Arena govorio je o radu za vrijeme koronakrize, ali i planovima reprezentacije u budućnosti...

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar na početku obraćanja prisjetio se Europskog prvenstva na kojem je Hrvatska osvojila srebrno odličje. Hrvatska je imala velike planove nakon Eura, ali pandemija ih je poremetila.

"Nakon deset godina opet smo ušli u finale velikog natjecanja, a hrvatska reprezentacija je prezentirala najbolji rukomet. Ne možemo se mjeriti s nogometom, ali bez napuhavanja, oko milijun i 700 tisuća hrvatskih građana gledalo je finale, a 2018. godine nogometnu reprezentaciju u finalu s Francuskom gledalo je milijun i 800 tisuća. Mi smo imali san da nakon prelijepog siječnja dalje razmišljamo o kvalifikacijama za Tokio pa smo već sanjali i Egipat, ali i Olimpijske igre. U osvit zore snovi su nam se ugasili, ali mi nismo prestali sanjati. Koronavirus je nevidljiv protivnik i bacio je svijet na koljena. Snaga sporta i sportaša je da kleknu, ali se dignu i idu naprijed, siguran sam da će tako biti i s našim rukometom. Ovo je idealno vrijeme da se razvijemo i pojedinačno i timski. Koronavirus je žestoko udario u dvoranske sportove. I u rukomet i košarku, odbojku... Ovi na vanjskim terenima poput nogometa još uglavnom igraju i bez publike, ali nije to to, no mi ne možemo uopće igrati. Ne možemo sa sigurnošću reći počet će tad i tad. Samo se nadamo da će početi u rujnu."

Što se tiče reprezentativnih planova za naredno razdoblje, dosta toga ovisit će o tome kada i koliko će se moći igrati.

"Ja nisam prestao trenirati. Još uvijek puno razmišljam, ulažem u sebe, pišem, crtam. Međutim tko zna kako će izgledati jer sam snimio te Francuze, ali pitanje je tko će sada igrati, kako će to izgledati i moram sve to osvježiti. Mi sada, ako ne bude promjena, imamo Europa kup. To je novo natjecanje u kojem će sudjelovati Hrvatska, Slovačka, Španjolska i Mađarska. U studenom bi igrali sa Slovačkom i Mađarskom te u siječnju prije odlaska u Egipat imali bi dva susreta sa Španjolskom. Nakon toga slijede i kvalifikacije za OI gdje se moramo plasirati. Bit će jako teško, igrači ne igraju, nisu u natjecateljskom procesu..."

Červar je u kontaktu s igračima koji nastavljaju raditi prema ranije zadanom programu.

"Igrače nije napustio optimizam. Nekima je dobro došao i mali odmor, oni su jako opterećeni velikim brojem utakmica. Optimisti su i rade, naš kondicijski trener slao im je konstantno plan i program, ali su i od klubova dobili smjernice i vidio sam da su uz svu tu dramu gladni pobjeda i dokazivanja. Moramo se dokazivati svakim danom i nikad se ne smijemo predati. Moramo se boriti i vjerovati da će cijeli svijet izaći kao pobjednik."

"Vrhunski igrač uvijek vidi svjetlo na kraju tunela. Igre u Tokiju su iznimno važne i moraju se održati, sportaši daju poruku nade. Olimpijska baklja se nikada neće ugasiti i zato sportaši nose tu poruku."

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!