Ostali sportovi

Ispovijest hrvatske MMA zvijezde: 'Ostao sam bez vode u mozgu i pao u nesvijest na 30 sekundi. Proživio sam pakao'

Matej Kačan • četvrtak, 30.07.2020.
Ispovijest hrvatske MMA zvijezde: 'Ostao sam bez vode u mozgu i pao u nesvijest na 30 sekundi. Proživio sam pakao'
Foto: Pixsell

Slobodna borba postala je jedan od najbrže rastućih borilačkih sportova u svijetu, koji donosi kombiniranu zaradu koja se broji u milijardama na godinu. Skidanje kilograma bitan je dio borilačkih sportova, ne samo u MMA nego i u boksu, K1, hrvanju, taekwondou, judu...

Posljedica je to pravila koja dijele sportaše u težinske kategorije, s ciljem sparivanja boraca slične veličine uoči natjecanja, odnosno borbi. Kilogrami se skidaju kako bi se borci borili u kategoriji nižoj od one u koju po svojoj veličini i masi u biti pripadaju…

No, isto tako način i metode, a najviše kratko vremensko razdoblje koje se primjenjuju u istim izazivaju kontroverze i predmet su brojnih rasprava. Iako je kilaža faktor koji se kontrolira kroz pripreme (kamp) za borbu, ekstremno skidanje kilograma događa se tek u tjednu uoči meča ili dan uoči borbe i često ta aktivnost bude opasnija nego sama borba. Ako se pazi od početka, onda u tjednu prije meča borac u biti nema potrebe skidati previše kilograma.

No, ima i onih koji prihvate borbu u posljednji čas poput Jorgea Masvidala nedavno, koji je za šest dana morao skinuti 9 kilograma kako bi prošao vagu za borbu za naslov protiv Kamaru Usmana.

Znači, drastično skidanje kilograma u posljednji tren nije dobro i upravo u tome leži opasnost po zdravlje, odnosno taj period je sporan. Ne postoji precizna statistika o tome koliko boraca skida kilograme i u kojoj mjeri, ali po izjavama najelitnijih boraca u UFC-u, oko 70% posto njih skida i do 10 posto tjelesne mase zadnjih nekoliko dana uoči borbe a neki i više, te tako sebe dovode i u životnu opasnost...

UFC i borcima u ostalim organizacijama zna pozliti prilikom skidanja kilograma, jer se radi o izrazito teškom psihičkom i fizičkom stanju. Pa je tako, dok se prije malo više od pet godina pripremala za borbu protiv Jessice Penne, elitna UFC-ova borkinja Poljakinja Joanne Jedrzejczyk prošla pakao. Naime, nakon dvije godine, 2017., pojavila se snimka njezinog skidanja kilograma za prvu obranu UFC-ovog naslova.

O skidanju kilograma, opasnosti, metodama i iskustvima net.hr je razgovarao s četiri istaknuta borilačka lica. Robertom Soldićem, Igorom Pokrajcem, Antunom Račićem i uglednim boksačkim trenerom Vladom Božićem.

Prvo se okrenuo broj Roberta Robocopa Soldića. Prije nego što je navršio 22. godine, aktualni KSW prvak u velter diviziji osvojio je pet pojasa prvaka u pet različitih MMA promocija. Zatekli smo ga u Njemačkoj, gdje se jučer taman vratio iz Makarske. Soldić je do prošle nedjelje bio u trening kampu. Ukupno je deset dana proveo trenirajući. Kaže da za njega nema odmora.

"Kakav odmor. Meni je svako ljeto radno. Kakav odmor, nema odmora", kazao nam je u uvodu razgovora Roberto Soldić i prešao na svoje najgore iskustvo u karijeri, a vezano je baš za skidanje kilograma. Naime, u travnju 2018. godine najbolji hrvatski MMA borac izgubio je titulu KSW prvaka u velter kategoriji nakon što ga je u Wroclawu u drugoj rundi srušio Južnoafrikanac Dricus Du Plessis.

Soldić je bolje krenuo u meč i zadao svom suparniku nekoliko udaraca, čak ga srušio i na parter. No, već potkraj prve runde Južnoafrikanac preuzima inicijativu, a Soldića je srušio nokautom u drugoj rundi. Sucu nije preostalo ništa drugo nego prekinuti borbu i pozvali liječnike da ukažu pomoć hrvatskom borcu. No, iza tog poraza krije se upravo teško, pakleno iskustvo skidanja kilograma, odnosno pogrešna procjena da poveća svoju kilažu kako bi, kao što je mislio, bio konkurentniji za Dricusa Du Plessisa.

"To ekstremno i brzo skidanje kilograma u kratko vrijeme nije nikako dobro, to je smrt, ali doslovno smrt za organizam. Dakle, kad sam osvojio pojas prvaka u velteru protiv Borysa Mankowskog u prosincu 2017. godine, iskreno, mislio sam da sam nepobjediv. Malo sam se opustio, podebljao hranu i izgubio fokus na trenažni proces i na svoje tijelo. Naravno, samim time sam izgubio i koncentraciju. Ponudili su mi Dricusa Du Plessisa koji je bio prvak u dvije kategorije kod sebe u Južnoj Africi. U middleweightu i velteru, znači u 84 i 77 kg kategorijama. Pričao sam sa svojim menadžerom Ivanom Dijakovićem i ubacio sam u prehranu veće obroke. Išao sam na to da se udebljam, da dobijem masu. I to je bila pogreška. Tu sam se puno promijenio. Dobio sam doduše na snazi, to je bilo super. U kampu sam ‘ubijao’ borce koji su bili na 93 kg. To vam sve govori. I to jako poznate borce iz Njemačke. Promijenio sam taktiku, počeo sam više jesti. I u ponedjeljak uoči borbe imao sam 90 kg, a u petak 77.100 grama, da prođem vagu. Baš sam se bio udebljao. Mislio sam da je to dobro, pošto je on visok. Mislio sam da ću i ja biti jači. No, prevario sam se", priča Roberto Soldić za net.hr.

Nakon njega, na red je došao odnedavno umirovljeni legendarni hrvatski borac, čovjek s najviše nastupa u UFC-u, Igor Pokrajac. The Duke se trenutno u Tisnom na odmoru. Malo trenira, više se odmara…

"Gledajte, svi imaju neke svoje metode skidanja kilograma, sistem. Postoje neke smjernice, ali za skidanje kilograma morate biti izuzetno fizički spremni da bi uspjeli podnijeti taj napor. I naravno, da vratite određenu kilažu, odnosno vodu koju ste izgubili, da nakon tih skinutih kila vaš performans bude isti kao da niste skinuli. Još od prije je bilo uvijek onih koji su imali problema sa skidanje kilograma. Jer, kako se gubi tekućina u čitavom tijelu, gubi se i tekućina u kojoj se nalazi mozak. Kod svakog se to drugačije vraća i ne vraća se u roku od 24 sata. Ja sam skidao po 15, 16 kilograma dehidracijom u UFC-u. Kasnije više nisam bio kad su uveli to novo pravilo koliko u biti smijete imati kilograma dva-tri dana prije vage. Prije je borcima bilo lakše skidati kile. Skidao sam sa 107 na 93. U čitavoj svojoj UFC karijeri sam bio od 108 i skinuo na 93. Iskreno, nikad nisam vidio da je netko odvezen na hitnu, da je imao zdravstvenih problema, ili ne daj Bože neki smrtni slučaj. No, osjećate slabost, to da. Ne možete hodati, vidio sam da su borce nosili na rukama. No, 24 sata kasnije ti borci su odradili fenomenalne borbe. Međutim, kako treba znati skinuti kile, tako ih treba znati i vratiti. Zato su tu uvijek timovi ljudi, doktori su blizu, uz tebe, koji vode brigu", objašnjava nam Igor Pokrajac.

Cijeli zanimljiv intervju s hrvatskim borcima i potresne priče o brzom skidanju kilograma pročitajte na net.hr.

FOTO: Slavko Midžior/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!