Automoto

Godina bez Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom, otkazana utrka prikoličara

Sportnet • petak, 21.08.2020.
Godina bez Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom, otkazana utrka prikoličara

Ovo je trebala biti 20. utrka GP Sidecar u posljednjih 40 godina na Grobniku...

Nepuna dva tjedna uoči vikenda u kojem je, tijekom proteklih 40 godina, Automotodrom Grobnik trebao, jubilarni 20. puta, biti domaćin najboljim svjetskim vozačima motociklističke Formule 1, iz sjedišta FIM-e, Svjetske motociklističke federacije stigla je ne baš ohrabrujuća informacija. Otkazan je FIM Sidecar World Championship, svih pet predviđenih natjecanja, među kojima i jedina utrka Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj što se trebala odvijati od 4. do 6.rujna u organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o.

U proljeće je sveprisutna svjetska pandemija virusa korona uzrokovala poremećaje u planiranom kalendaru GP Sidecar, neke su utrke otkazane, a neke su dobile nove termine. Konačan plan FIM-a i, od ove godine, novog promotora RKB-F1-Sanatander Salt Ltd, predviđao je pet natjecanja unutar 50 dana, a novi početak trebala je biti upravo utrka na našem Grobniku. Slijedeći domaćini trebali su biti Mađarska (Panoniaring), Njemačka (Oschersleben), Velika Britanija (Brands Hatch) i Portugal (Estoril).

Povodom otkazivanja kompletne sezone Svjetskog prvenstva Sidecara oglasili su se, zajedničkim pripoćenjem, Jorge Viegas, predsjednik FIM-e i Roger Body, izvršni direktor promotora, izražavajući žaljenje što je višemjesečna priprema svih uključenih u projekt ostala bez ostvarenja, ali s nadom da će se uspješno pripremiti i realizirati sezona 2021. godine.

Prije 40 godina, 1980. godine održana je prva GP utrka prikoličara na našoj stazi, da bi, uz početne prekide i sadašnjih uzastopnih 16, početkom rujna stigli do 20.izdanja utrke Svjetskog prvenstva motocikala s prikolicom na Automotodromu Grobnik. Na žalost do obilježavanja ovog, posljednjih sezona jednog od niza znakovitih jubileja vezanih za motociklizam na području Kvarnera, morat ćemo pričekati godinu dana.

U prvom vikendu rujna, na Automotodromu Grobnik izostat će svjetski asovi motocikala s prikolicom, ali za sada nije upitno 76. grobničko izdanje najstarijeg i jednog od najcjenjenijih regionalnih kupova, odnosno prvenstva na tlu Europe, Alpe Adria International Motorcycle Championship, što će biti drugo, od tri predviđena natjecanja ovogodišnje sezone Alpe Adria.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!