Ostali sportovi

Dvoje hrvatskih triatlonaca nastupilo na Europskom kupu u triatlonu

Sportnet • utorak, 25.08.2020.
Dvoje hrvatskih triatlonaca nastupilo na Europskom kupu u triatlonu

Protekli je vikend i na domaćem i na međunarodnom planu protekao u znaku dugo očekivanih utrka. Tako je Poljski Olsztyn bio domaćin utrke Europskog kupa u triatlonu na kojem su u Elite konkurenciji sportašica i sportaša nastupili Jacopo Butturini i Ivana Granoša.

Jacopo Butturini je na utrci zauzeo 18. mjesto, dok je Ivana Granoša bila 24. Trenerica Kristina Skroče ukratko je opisala stazu:

"Plivalo se u jezeru, a start je odrađen skokom s pontona; voda je bila mirna, a tijekom plivanja obilazile su se tri bove (dva zavoja i središnja, indikativna za smjer). Prva tranzicija bila je duga cca 270 metara s početnih 30-ak metara po pijesku, nakon koje je slijedio biciklistički segment. Vozila su se četiri kruga od po pet km, na tehničkoj, srednje zahtjevnoj stazi sa 10 zavoja po krugu. Trčanje se odvijalo u dva kruga od 2.5 km, uglavnom prateći biciklistički segment.

Start je bio u 16:00 po lokalnom vremenu. Ivanina prva seniorska utrka je nažalost od početka krenula loše: na plivanju nije uspjela pokazati svoju stvarnu plivačku kvalitetu i izboriti se za dobru poziciju na ulasku u T1. Jako je dobro odradila T1 te ipak uspjela uloviti grupu od četiri natjecateljice koje je imala ispred sebe. Ivanina grupa se spojila sa drugom koju su imale ispred sebe te je tu vozila prvi krug bez velikih problema. Ipak, na tehničkim skokovima u drugom krugu se grupa podijelila na tri dijela te je takva, bez velikih promjena, i ostala do kraja biciklističke dionice, odnosno do T2. Na trčanju je jednostavno dala sto je imala da završi utrku.

Start je bio u 18:30 po lokalnom vremenu. Prva utrka sezone je započela jako dobrim plivanjem gdje je Jacopo uspio izaći 9. iz vode, zadržati poziciju kroz T1 te krenuti s prvom grupom na biciklistički segment. U prvom krugu se vozilo u više grupa, naš sportaš je bio u u prvoj. Ipak, očigledno je da je elastični efekt pri svakom zavoju nemoguće izbjeći na ovakvoj stazi sa 55 natjecatelja, a što je i uzrokovalo standardno spajanje prve i druge grupe u jednu veliku te više malih. Jacopo je pokušao ići u bijeg u drugom krugu no nažalost to nije bilo dobro popraćeno, a dogovor sa mnom je bio da ne vozi sam na 20” ispred velike grupe, već da pokuša ići u bijeg s ostala 2-3 natjecatelja. Trčao je dobro, no ne koliko zbilja može trenutno: vjerojatno je u tome ulogu igrao i efekt visinskih priprema koje su bile planirane za EP Tartu tjedan dana kasnije. Općenito jesam zadovoljna utrkom no mislim da moze bolje", zaključila je Skroče.

Izbornik Perica Kišiček prokomentirao je nastup naših sportaša:

Sportaš Jacopo Butturini je relativno uspješno odradio utrku, te s obzirom na komentare trenerice i s obzirom na testove, sportaš može trenutno i bolje. Okolnost koja mu nije doprinijela jest to da je tempiranje visinskih priprema bilo više fokusirano za EP koje je otkazano te je sportaš u preusmjeren na utrku Europskog kupa u Olsztyn na kojoj je pokazao da je u dobroj formi te opravdao odlazak. Sportaš se plasirao 18. i ušao u cilj s minutom i sedam sekundi zaostatka za pobjednikom utrke. S obzirom na sve parametre, nadamo se da će to pretočiti u još bolji rezultat na jednoj od sljedećih utrka međunarodne razine.

Sportašica Ivana Granoša je na utrku išla u sklopu ETU Development programa. Prema izvještaju glavne trenerice i voditeljice puta Kristine Skroče, sportašica nije dobro ušla u utrku te nije ostvarila zapaženi rezultat, budući da je zaostala osam minuta za pobjednicom. Nadamo se da će u budućnosti biti u boljoj formi te se priključiti reprezentativnim akcijama, no trenutno nismo vidjeli njezinu vrhunsku formu u ovoj akciji u Poljskoj. Vjerujemo da može bolje!", stoji u objavi Hrvatskog triatlonskog saveza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!