Automoto

Korona kreira automobilistički kalendar

Sportnet • srijeda, 26.08.2020.
Korona kreira automobilistički kalendar

Živimo novo normalno, pa tako više ništa ne iznenađuje. Sa stvarnošću svakodnevnice suočava se sport u svim pogledima, a toga nije imun niti automobilizam.

Sredinom ožujka, jačanjem epidemije „Covid-19“, došlo je do višekratnog otkazivanja brojnih natjecanja, utrka što su bile upisane u kalendar Hrvatskog auto i karting saveza za 2020. godinu, bilo da su organizatori hrvatski klubovi, bilo da su to trebala biti gostovanja u inozemstvu. S vremenom, formiran je novi, znatno mršaviji kalendar kojim su praktično na životu bodovanja za Državno prvenstvo RH opstala natjecanja utrka na kružnim i brdskim stazama, te auto rallya, dok su ostale discipline, ili u cijelosti otkazana ili još uvijek s nadom da do kraja godine možda dobiju šansu održavanja. Uostalom, i Formula 1 gotovo da je stigla do božićnih blagdana. Ali, stigla, teorijski za sada.

Najnoviji pokazatelji tiču se natjecanja što su predviđena krajem kolovoza, odnosno početkom rujna. Hrvatsko prvenstvo na brdskim stazama, kao treća utrka sezone, trebalo se bodovati u Ilirskoj Bistrici na tradicionalnoj 26. međunarodnoj GHD Petrol Ilirska Bistrica 2020. od 28. do 30. kolovoza. Utrka će se, programski svedena na dva dana, održati, ali Odbor za auto sportove HAKS-a donio je odluku da se ista, zbog odluka slovenske vlade o načinima prelaska granice i svih epidemioloških mjera, ne boduje za Prvenstvo Republike Hrvatske. Bilo je prijavljeno više od 40 naših vozača.

Slovenci su jučer uzvratili istom mjerom brišući iz svog kalendara nastup i bodovanje Prvenstva Slovenije na našoj utrci 27. Nagrada Stubičkih Toplica, koja se održava od 4. do 6. rujna. No, indikativan je i dio obrazloženja, koji kaže, da je uz aktualnu epidemiološku situaciju razlog i brisanje Ilirske Bistrice iz kalendara HAKS-a. Hrvatsko brdsko prvenstvo poslije Stubičkih Toplica ima još dva natjecanja, Buzet 17.-19.rujna (ujedno i za Prvenstvo Slovenije) i Dubrovnik 10. i 11. listopada.

Hrvatsko prvenstvo upisano je i u bodovanje Rallya Železniki u Sloveniji 10. do 12. rujna, pa je za sada, samo upitan opstanak bodovanja za PH.

Aktualna situacija razlogom je otkaza i međunarodne autocross utrke na stazi Canalli u Gambetićima, gdje je 5. i 6. rujna AKORK Skok racing 1993 trebao biti organizator utrke za hrvatsko i slovensko prvenstvo.

AUTOR: Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!