Košarka

Cibona razgovarala s epidemiologom oko zaraze u klubu

Sportnet, Matej Kačan • subota, 29.08.2020.
Cibona razgovarala s epidemiologom oko zaraze u klubu
Foto: AP Images

Zagrebačka Cibona ima prijavljenih 14 slučajeva koronavirusa što je gotovo cijeli klub pa je kontaktirala epidemiologe koji su odgovorili na najvažnija i najzanimljivija pitanja oko situacije...

KK Cibona je nedavno objavila kako je na dotadašnja četiri pozitivna slučaja na koronavirus dobila još 10 pa je zaražen gotovo cijeli klub. Zato je klub za službene stranice kontaktirao epidemiologa kako bi situacija i česta pitanja bila jasnija.

"Možemo li se sada nadati kolektivnom imunitetu na COVID-19, odnosno, da možemo neopterećeno nastaviti sezonu bez straha od zaraze, barem do izbacivanja cjepiva?" "Kao jedna mala zatvorena sredina ste sigurno neko vrijeme, prema sadašnjim saznanjima, zaštićeni, jer ćete praktički svi preboljeti koronavirus. Tu manje govorimo o kolektivnom imunitetu, a više o njihovom osobnom imunitetu koji bi, prema ovome što sada znanost kaže, trebao trajati određeno vrijeme, a hoće li to biti pet ili šest mjeseci, to sad ne možemo znati. Literatura zasad spominje tek tri-četiri čovjeka koja su se ponovno zarazila, a u svakoj bolesti možemo naći takve iznimke."

"Postoje li dugoročne posljedice ove bolesti kojih bi se profesionalni sportaši trebali pribojavati?"

"Posljedice sigurno ovise o tome kolika je težina bolesti. Tu se radi o bolesnicima koji imaju minimalne simptome ili su asimptomatski, pa po tome ne bi trebali imati nekakve posljedice. Naravno da oni koji završe na intenzivnoj njezi na respiratorima mogu imati probleme s plućima, disanjem, koji ostaju i nakon bolesti, kao i s drugim upalama pluća. Što je bolest lakša, oporavak je kraći i manja je vjerojatnost da će bilo kakvih posljedica biti. Znanost nas uči da više od 90% ljudi to preboli kao jednu običnu prehladu i da su to poslije zdravi ljudi, tako da tu ne bi trebalo biti nekih većih problema."

"Slijedom toga, vjerojatno ne postoje nekakve posebne preporuke kojih će se morati držati po izlasku iz samoizolacije?"

"Tu idu opće preporuke koje označavaju i početak treninga koji mora biti umjeren jer se tijelo izborilo, zdrava prehrana. To su sve preporuke prema kojima igrači i žive. Više je tu pitanje toga da se oni moraju i dalje pridržavati preporuka za samu infekciju COVID-a. Bez obzira na to što su ga preboljeli, nemamo kolektivni imunitet i netko iz kluba ili obitelji nije bio zaražen i treba biti human prema drugim ljudima i paziti na dezinfekciju ruku kako ga ne bi prenosili na rukama, socijalnu distancu."

"Određena nam je mjera samoizolacije do 5. rujna. Može li se taj period skratiti ranijim testiranjem?"

"To je sasvim sigurno odluka koju donosi njihov nadležni epidemiolog. Oni su tu dosta striktni, posebice stoga što su oni pozitivni. Zakonska regulativa je trenutno 14 dana samoizolacije. To za vas i nije loša priča. Odradit ćete 14 dana kao cijeli klub i sigurno se nećete ponovno zaraziti, a svi imaju lagane kliničke slike. Ipak, ne poznajemo virus dovoljno tako da svakako treba biti oprezan."

ABA liga

1Partizan NIS 174+216
2Budućnost VOLI 156+196
3Crvena zvezda mts 147+196
4Cedevita Olimpija 138+50
5Mornar 138+20
6Sixt Primorska 129-47
7FMP 1011+38
8Igokea 714-109
9Cibona 714-128
10Zadar 615-114
11Mega Bemax 615-139
12Krka 615-179

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!