Ostali sportovi

Pohvale za HOS: 'Primjer iz Osijeka postao je model po kojem će se organizirati sva europska natjecanja ove sezone'

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 07.09.2020.
Pohvale za HOS: 'Primjer iz Osijeka postao je model po kojem će se organizirati sva europska natjecanja ove sezone'

Hrvatska je dobila pohvale iz Europe zbog suorganizacije nedavno završenog Europskog juniorskog prvenstva za odbojkašice...

Primjer je ovo, ističe se, kako će se ove godine za trajanja pandemije organizirati sportska događanja. Hrvatski odbojkaški savez turnir je organizirao u skladu s posebnim COVID protokolom uz brojne mjere i aktivnosti koje su poduzete kako bi se osigurala sigurnost za zdravlje sportaša i svih osoba uključenih u organizaciju, ali i spriječilo širenje zaraze u lokalnoj zajednici.

"Hrvatska javnost je bila podijeljena u mišljenjima o uspjehu ove organizacije, stavljajući naglasak na visoke rizike od širenja zaraze i pozivajući se na sportska natjecanja koja su prethodila ovom turniru i nažalost nisu dobro završila. Iako smo bili sigurni da ćemo uložiti maksimalan napor i poštivati i najstrože propisane mjere do detalja, konačni ishod nitko nije mogao garantirati, zbog brojnih faktora na koje jednostavno nitko ne može utjecati. Drago nam je ipak da se naš trud isplatio i da je natjecanje prošlo besprijekorno", istaknula je direktorica HOS-a Valentina Bifflin i dodala: "Obzirom da je ovo natjecanje prvo dvoransko međunarodno odbojkaško natjecanje u svijetu od početka „korona krize“, cijela europska odbojkaška javnost je pozorno pratila razvoj događaja, i neizmjerno mi je drago da je upravo Hrvatska pokazala svijetu da je zajedničkim radom i trudom sve moguće, čak i u najkompliciranijim uvjetima. Pohvaljujem disciplinu svih sportašica i pratećeg osoblja koji su sudjelovali u turniru te ih ističem kao primjer svim ostalim sportašima. Zahvaljujem svima uključenim u ovom projektu. Primjer iz Osijeka postao je model po kojem će se organizirati sva europska natjecanja ove sezone."

U brojnim izvještajima medijskih kuća iz cijele Europe nakon turnira pohvala je stigla i iz CEV-a. Predsjednik žirija Europskog ženskog juniorskog prvenstva te potpredsjednik i Čuvara trezora CEV-a Özkan Mutlugil je istaknuo: "Jako smo zadovoljni vođenjem i visokokvalitetnom organizacijom U19 ženskog prvenstva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Priznajemo da su organizatori imali težak izazov, ali pokazali su veliku odlučnost i puno entuzijazma od samih početaka priprema, trudeći se pružiti prvenstvo i igru najviših standarda u sigurnom okruženju za sve uključene. Europska odbojkaška obitelj zahvalna je nacionalnim savezima Hrvatske i Bosne i Hercegovine na njihovoj predanosti, kao i lokalnim vlastima na podršci. Vjerujemo da su pružili izvrstan primjer ostalim savezima i organizatorima koji bi trebali slijediti u ovim teškim vremenima u kojima svi živimo."

Pogoršana epidemiološka situacija bila je izazov i za zdravstvene djelatnike. Službena doktorica turnira Aleksandra Perenčević je otkrila: "S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom COVID-19 bilo je jako izazovno organizirati turnir na visokoj razini. U koordinaciji s nadležnim epidemiološkim službama, Hrvatskim odbojkaškim savezom i Europskom odbojkaškom federacijom podigli smo turnir na najvišu moguću razinu sprečavanja pojave virusa, što se i na kraju pokazalo jako uspješnim budući da je turnir protekao bez ikakvih incidenata. Posebna zahvalnost epidemiolozima Osječko-baranjske županije te svim volonterima i sudionicima turnira, jer su se pridržavali uputa koje nisu bile nimalo jednostavne i bile su izrazito stroge. Zahvaljujući svima nama turnir je priveden kraju bez ikakvih posebnih poteškoća."

Ova uspješna sportska priča iz Osijeka koju je Hrvatski odbojkaški savez organizirao uz pomoć Ministarstva turizma i sporta te Grada Osijeka danas je primjer za organizaciju sportskih događanja do smirivanja ili pak završetka pandemije koronavirusa. U Osijeku i Zenici devet europskih reprezentacija borilo se za naslov juniorskih prvakinja Europe. Reprezentacija Turske osvojila je zlatnu medalju, porazivši juniorke Srbije u finalu, dok su Bjeloruskinje osvojile treće mjesto, pobijedivši mlade Francuskinje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!