Vodeni sportovi

Hrvatski reprezentativci na divljim vodama odlaze na Europsko prvenstvo u Prag

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 10.09.2020.
Hrvatski reprezentativci na divljim vodama odlaze na Europsko prvenstvo u Prag

Nakon pauze koja je zbog pojave novog koronavirusa trajala više od pola godine, hrvatski se kanuisti i kajakaši vraćaju na natjecanja.

Na Europsko prvenstvo u slalomu na divljim vodama koje će se od 18. do 20. rujna održati u Pragu, odlaze Matija Marinić, Ren Korpes, Thomas Ukalović i Roko Bengeri. Marinić nastupa u kanuu, Korpes i Ukalović u kajaku, a Bengeri u obje discipline.

"Najvažnije je da dečki ponovo osjete natjecateljski duh! Zbog pandemije novog koronavirusa nije bilo natjecanja što se osjećalo na njihovoj motivaciji. Istodobno nisu mogli imati ni pune treninge. Sada ćemo konačno na stazi vidjeti u kakvoj su formi", kazao je Stjepan Perestegi, trener hrvatske reprezentacije.

Branko Lovrić, glavni tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza i izbornik hrvatske reprezentacije, očekuje da će sportaši na natjecanju pokazati dobru formu te se nada će se perspektivni juniori osamnaestogodišnji Ukalović i dvije godine mlađi Bengeri u jakoj seniorskoj konkurenciji kvalificirati u polufinale. Najveća su očekivanja od tridesetogodišnjeg Marinića i dvadesetčetverogodišnjeg Korpesa. Iza njih stoje znanje i iskustvo, a dobro poznaju i umjetnu stazu za slalom na divljim vodama u praškoj četvrti Troja.

"Jedva čekamo Europsko prvenstvo kako bismo se mogli usporediti s drugima! Šteta što su ove godine izostala manja natjecanja koja prethode prvenstvu. S druge strane, zato sam ovu godinu iskoristio za operaciju koljena. Koljeno još nije na razini na kojoj treba biti, ali oporavio sam se dovoljno dobro da mogu klečati te u Pragu pokušati napraviti dobar rezultat", rekao je Marinić, trenutačno 12. kanuist svijeta.

Taj kanuist jedini je iz hrvatske reprezentacije izborio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kajakaši će se za to pokušati izboriti na kvalifikacijskim natjecanjima u svibnju iduće godine.

"Iako smo tek prije mjesec dana doznali da će se Europsko prvenstvo održati u Pragu, cijelo smo vrijeme trenirali. Budući da je izostao dio treninga na divljim vodama, radili smo pojačano druge vrste treninga među kojima su bazična priprema i trening tehnike zaveslaja", kazao je Korpes.

On je na posljednjem velikom natjecanju prije karantene, onom u veljači u Australiji, među stotinu kajakaša uspio ući među trideset najboljih.

Korpes, Ukalović i Bengeri sudjelovat će i u ekipnoj utrci. Na put kreću u subotu.

Prag će ugostiti prvenstvo koje se proljetos trebalo održati u Londonu. Zbog epidemiološke situacije tada je odgođeno, a ljetos mu je dodijeljena nova lokacija.

FOTO: Vedran Metelko

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Vodeni sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!