Ostali sportovi

Velike vijesti za hrvatski stolni tenis: Hrvatska i Kina nastavljaju suradnju

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 15.09.2020.
Velike vijesti za hrvatski stolni tenis: Hrvatska i Kina nastavljaju suradnju

U utorak je u prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora održana video konferencija kojom je potvrđen nastavak suradnje Hrvatske i Kine, odnosno Hrvatskog stolnoteniskog saveza i veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj.

Važna vijest za hrvatski stolni tenis, jer nije mala stvar imati za partnera najmoćniju stolnotenisku silu svijeta. Suradnja je uspostavljena 2018., a osim sponzorskog dijela tada je dogovorena i razmjena trenerskih kadrova. Vrlo brzo u Hrvatsku su stigla tri kineska trenera sa Shanghai University of Sport - China table tennis collegea, koji su nekoliko mjeseci obilazili naše klubove.

"Nadam se da je naše kineske prijatelje, koji su nepobjedivi u ovom sportu, možda nagnalo i to što su tu njihovu nepobjedivost svojedobno prekinuli jedino hrvatski, nažalost pokojni, asovi, Dragutin Šurbek i Antun Stipančić", uz riječi zahvale pripomenuo je Zlatko Pospiš, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza, te dodao:

"Izrazito smo zahvalni za veliku pomoć kineske države i kineskog veleposlanstva u Hrvatskoj, ovo je nastavak jedne prekrasne suradnje."

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija Xu Erwen prisjetila se u prigodnom govoru putem video-veze velikih sportskih uspjeha Hrvatske u posljednje vrijeme, pridodavši kako Hrvatska i Kina u sportu surađuju ne samo u stolnom tenisu, već jednako tako i u vaterpolu, rukometu, gimnastici...

"Ono što nas je uvijek kod vas dojmilo, ali i što me mnogi moji sunarodnjaci pitaju, da im nije jasno kako jedna država od samo četiri milijuna ljudi može imati tako izvrsne svjetske rezultate u praktički svim sportovima", kazala je kineska veleposlanica.

Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a naglasio je i rukometnu suradnju.

"Prošle je sezone u regionalnoj SEHA ligi, prvi puta sudjelovala i jedna kineska momčad. Trenirali su i bili smješteni u Hrvatskoj, ovdje su igrali utakmice, a i vodio ih je hrvatski stručni stožer. To je jedinstveni primjer u svijetu da neka kineska ekipa igrala službeno natjecanje u Europi, a poveznica je bila upravo Hrvatska. Nadalje, postoji i odlična suradnja Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s Pekinškim sportskim sveučilištem. Međutim, suradnja Hrvatske i Kine se ne razvija ne samo na sportskom polju već i u svim drugim aspektima, a onaj u posljednje vrijeme medijski najeksponiraniji i najvredniji je izgradnja Pelješkog mosta", kazao je Mateša te zaključio.

Ovo je dokaz izvrsne suradnje Kine i Hrvatske na području sporta, koja traje 15-tak godina. Za naš stolni tenis je to značajno jer ako od nekog možemo dobiti transfer znanja u ovom sportu onda su to baš Kinezi.

Istom prigodom nazočnima se obratila i Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu sporta u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske.

"Nadamo se da će ova suradnja donijeti još odličnih rezultata i još bolju razmjenu iskustava između Kine i Hrvatske", kazala je Jeričević.

Na konferenciji je još sudjelovala i Tian Yuan, članica stručnog stožera ženske reprezentacije, koja je odigrala ključnu ulogu u ovom sporazumu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!