Košarka

Prkačin: 'Hezonja se treba odlučiti hoće li ili neće, samo neka se konačno izjasni'

Branimir Korać • petak, 23.10.2020.
Prkačin: 'Hezonja se treba odlučiti hoće li ili neće, samo neka se konačno izjasni'
Foto: Marin Sušić

Mario Hezonja objavom na društvenim mrežama podignuo je buru u košarkaškoj javnosti, a izbornik Veljko Mršić poručio je kako je davno prelomio da ga neće zvati u reprezentaciju...

Mario Hezonja ponovno je u središtu pozornosti, aktualizirala se njegova reprezentativna karijera, točnije Veljko Mršić stavio je veto na njegovo igranje u dresu reprezentacije zbog vrlo loše komunikacije.

"Prvo treba istjerati stvari na čistac. Ne trebamo se voditi medijskim napisima, objavama na društvenim mrežama, uzimati to zdravo za gotovo. Dosta su puta igrači sarkastični i te njihove izjave i objave dosta često ne budu odraz njihovog stvarnog mišljenja. Marija poznajem cijeli život, otkad je bio dijete. Činjenica jest da se zadnjih par akcija nije odazivao reprezentaciji, iako je bio pozivan, iz ovog ili onog razloga. Mislim da bi stvarno trebalo istjerati to na čistac i da netko s njim razgovara osobno, da kaže što ga i zašto muči, želi li on igrati za reprezentaciju Hrvatske ili ne želi, pa onda na osnovu toga donijeti odluku", kaže Nikša Prkačin za net.hr.

Izbornik Mršić tvrdi kako nikako nije mogao doći do Hezonje, odnosno nije bilo odgovora. Prkačin smatra da je tu onda Mršić u pravu.

"Teško mi je govoriti je li se Mario izborniku Veljku Mršiću javio ili ne, nisam upućen. Sigurno da, ako mu se nije javio, da je Veljko tu u pravu. Dobro, trenutno je možda malo ljut jer ga je previše čekao. Treba Hezonja odgovorno reći hoću-neću, zašto neću, ma ne treba se niti opravdavati na kraju krajeva, samo neka se konačno više izjasni."

Prkačin razumije i igrače koji se ipak teško odlučuju na dolazak u reprezentaciju, a za sve su krivi prenatrpani rasporedi.

"Dosta često imate situaciju da puno više otkaza reprezentaciji bude na Balkanu, znači u zemljama koje su prošle rat, nego u Danskoj, Finskoj ili Norveškoj, zemljama koje nisu ratovale od Drugog svjetskog rata. Taj nacionalni naboj nije neko pravilo. Htio bih naglasiti da razumijem igrače, dosta često je teško, neću reći odazvati se reprezentaciji, ali taj raspored je toliko gust, utakmice su prenatrpane, puno je obaveza u tijeku sezone, onih koje moraš odraditi. Igrači tu, neću reći pokleknu, nego jednostavno to je jedini prozor gdje se u principu može uzeti nekakav odmor, sanirati ozljede."

I Petar Skansi smatra kako bi se trebalo razgovarati i vidjeti u čemu je problem, seže li on u prošlost.

"Dosta sam daleko od svih tih događanja iz logičnih razloga jer nisam u ništa upleten. Tako da ne mogu suditi nikome. Međutim, treba pogledati stvar, problem, situaciju sa svih strana, iz svih kuteva gledanja. Znači, sad govorim napamet, ali treba poznavati bivše događaje, što se u prošlosti događalo. Na koji način se prema njemu odnosilo. Siguran sam da su korijeni mnogo dublji od toga da jedan dečko putem društvenih mreža poruči, sarkastično ili ne, neću igrati za Hrvatsku, umoran sam, ne da mi se itd… Ne poznajem te duge razloge i nemam pravo nikakav sud dati o tome, ali mi se čini da sve skupa oko reprezentacije ne funkcionira kako treba. Ne vidim da su ni drugi nešto presretni, prezadovoljni. Ne znam, možda sam ja starog kova, moja iskustva zadiru tamo do 60-ih godina prošlog stoljeća. Nije odgoj uvijek bio isti i nisu uvijek bili isti uvjeti."

Danas savezi nemaju takvu moć i tu je jedan od problema.

"Čini mi se da je i reprezentacija kao i klub uvijek vezana usko uz jedinstvo momčadi, zadovoljstvo da si dio nečega. E sad, trebalo bi da se svi skupa zamislimo djesmo li mi osigurali to, ne samo zbog naše krivice nego i zbog onih glupih pravila koja postavljaju u današnje vrijeme. Današnji košarkaški klinci jednostavno nemaju obvezu nastupanja za reprezentaciju u kvalifikacijama ili negdje drugdje jer igraju u NBA-u ili negdje u Europi. Mislim, to je nonsens, to je ludilo. Nemamo jednu vlast u košarci nego najmanje tri ili više, jer su i NBA, i FIBA i ULEB, i vražja mater, svi su iznad nacionalnog udruženja. Ne razumije se tko pije, a tko plaća. Ne trebate me uvjeravati niti ja branim nešto Hezonju, nije mi to na kraj pameti, diskutirati o njemu, nemam pojma o tome, nego govorim da se pogleda više aspekata. Najviše vjerujem Mršiću, kome ću drugom. Prema tome, što rekao da rekao, ima pravo", ističe Skansi za net.hr.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!