Košarka

Veliki rasadnik talenata dobio i seniorsku priču: Prva pobjeda za seniore MKK Novi Zagreb!

Sportnet, Matej Kačan • četvrtak, 29.10.2020.
Veliki rasadnik talenata dobio i seniorsku priču: Prva pobjeda za seniore MKK Novi Zagreb!

Poznata zagrebačka škola košarke koju je osnovao Pepsi Božić kao rasadnik talenata za KK Zagreb, sad je dobila i svoju seniorsku priču. MKK Novi Zagreb krenuo je u svoje prve utakmice s ekipom sastavljenom od igrača koji su prošli vlastiti pogon...

Dobro je poznata priča o Bošku Pepsiju Božiću i osnivanju KK Siget davne 1970. godine. Ideja kluba bila je da se skupe dečki iz kvarta, druže i igraju gradsku ligu. Nakon šest godina klub mijenja ime u Novi Zagreb, a Pepsi postaje trener ekipe koju nakon preseljenja u Trnsko (dvoranu koja danas nosi baš njegovo ime) dovodi do Prve jugoslavenske lige.

Klub kao takav više ne postoji, međutim, 2001. godine osnovan je klub pod imenom Muški košarkaški klub Novi Zagreb. Klub je bio u suradnji s KK Zagreb tako da je vodio Malu školu košarke i radio u dvije glavne škole (OŠ Zapruđe i OŠ Bartol Kašić) s igračima do 13 godina te ih kasnije slao u mlađe kadete KK Zagreb sve do njegovog gašenja.

Kroz Malu školu košarke Novi Zagreb prošli su brojni igrači uključujući Širokog Matu Mandića i Lovru Buljevića, Jana Palokaja iz Zadra, Brune Solomuna iz Šibenke, ali i velike nade Hrvatske poput Mateja Bošnjaka i Luke Krajnovića. Nešto kasnije su se klubu priključili NBA igrači Dario Šarić, Mario Hezonja i Luka Šamanić te povremeni hrvatski reprezentativci Dominik Mavra i Luka Božić.

MKK Novi Zagreb bio je primoran pokrenuti se i napraviti svoje mlađe natjecateljske kategorije, ali i seniore! Od petnaest igrača prijavljenih za seniorsku ligu njih je deset prošlo Malu školu košarke Novi Zagreb, a čak je njih osam igralo kasnije zajedno u mlađim kategorijama KK Zagreb s kojim su bili višestruki prvaci Hrvatske.

Tako se klub Novi Zagreb vraća svojim korijenima baš onako kako je Pepsi zamislio prije 50 godina: umjesto kvartovske ekipe tu je sada ekipa koja je zajedno napravila svoje prve košarkaške korake i prošla puno toga zajedno, Središće je zamijenilo Siget odnosno Trnsko, druženje nakon utakmice je i dalje obavezno, a najbitnija stvar je i dalje tu, igra se ozbiljna košarka! A kako igraju pokazali su u svojoj prvoj službenoj utakmici koju su uvjerljivo pobijedili.

AUTOR: MKK Novi Zagreb

FOTO: MKK Novi Zagreb

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaHKLOstale lige
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!