Automoto

Preminuo jedan od doajena automobilističkog sporta Berislav Čegelj

Sportnet • ponedjeljak, 02.11.2020.
Preminuo jedan od doajena automobilističkog sporta Berislav Čegelj
Foto: Pixsell

U 75. godini napustio nas je jedan od doajena automobilističkog sporta Berislav Čegelj Buco, predsjednik Autokluba Ina Delta Zagreb i sportski direktor Zagrebačkog automobilističkog saveza.

Berislav Čegelj pet je posljednjih desetljeća bio nezaobilazna karika oktanskog sporta, posebno onog zagrebačkog, a duboko u korijenima jednog kultnog, onog iz skupine najvećih hrvatskih automobilističkih klubova – zagrebačke Delte.

Rođen 19. veljače 1946. godine u Zagrebu, po zvanju pogonski kemičar i organizator sportske rekreacije, radni je vijek začeo u tadašnjem Chromos-Katran-Kutrlinu 1964. godine. Samo godinu-dvije kasnije prelazi u INA Naftaplin, gdje se radno zadržava do 1992. godine, da bi se ponovno vratio u iste redove 1996. godine. U međuvremenu četiri je godine bio u Autoklubu INA Delta Zagreb, a poslije Naftaplina ponovno uplovljava u sportske vode, prvo šest godina u Zagrebačkom sportskom savezu, a potom, do umirovljenja 2013. godine, u Zagrebačkom automobilističkom savezu.

Sudjelovanje na Međudruštvenom reliju AMD Ina na Preluku, gdje je posjećivao i legendarne GP moto utrke bio je oktanski okidač. Prvi je puta sjeo u novi, posuđeni Opel Rekord 1700, automobil nimalo prikladan za ocjenske vožnje i osvaja treće mjesto Prvenstva Zagreba. Hobi postaje životno opredjeljenje. Od 1969. godine bio je sportskim sucem, napredujući do najviših rangova, a dužnosti i obveze redale su se iz mandata u mandat, ma u bilo kojem klupskom okruženju to bilo. Ali uvijek s tri prefiksa: Ina, Delta i Zagreb.

Berislav Čegelj bio je krajem 70-tih godina tajnikom AMD Ina Zagreb, u vremenima zlatnih godina zagrebačkog auto sporta, kada su pokretane i u začecima opstale znakovite manifestacije poput Međunarodnog Ina ženskog rallya, Ina Delta rallya, kružne auto utrke kod Mosta mladosti, brdske auto utrke na Sljeme sa zagorske strane. Na istu se dužnost vratio krajem 80-tih sa zadaćom oživljavanja zamrlih aktivnosti i nužne reorganizacije tadašnjeg društva. I uspio je u potpunosti. Što više, novim elenom i poletom, stvarajući temelje kluba koji se desetljećima ponosi kultnim imenom Delta.

Bio je jednim od osnivača prvo AMK Ina Delta Zagreb, potom AK Delta Zagreb, u kojima je proveo dugi niz godina svoje profesionalne karijere.

Posljednji mu je radni zadatak bio direktor Natjecanja Zagreb Open 46. Ina Delta rally, ove godine u Hrvatskoj jedino natjecanje s FIA europskim prefiksom, specifično u puno pogleda, ali manifestacija koju je osobno, u pozitivnom tonu, u priopćenju da Hrvatska 2021. godine dobiva WRC rally, spomenuo i pohvalio Jean Todt, predsjednik FIA.

Uz klupsku aktivnost nemjerljiva je bila njegova uloga u Zagrebačkom automobilističkom savezu, kojeg je izgradio gotovo do savršenstva. U nacionalnim asocijacijama, onim davnim, ali posebno u aktualnoj, Hrvatskom auto i karting savezu, bio je prepoznatljiv i zdušni borac za napredak, promjene, rast i širinu djelovanja oktanskih sportova na četiri kotača. Bio je glasan i jasan, ponekad neshvaćen u svojim poimanjima, ali borac za drugačije, za moguće pravednije.

Godine 2018. osmislio je, pripremio i izdao monografiju Naš Autoklub – automobilističkim stazama naftaša od Gojla do europskog trona, 1949.-2016. povodom 50 godina djelovanja kluba. Pisana je to povijest na 330 stranica vrijednih dokumenata. Da niti 20-tak dana pred nenadanu smrt nije posustajao, u nastojanjima ostavljanja za sobom vrijedne pisane ostavštine, je i prihvaćanje zadaće jednog od autora i suradnika u projektu izdavanja monografije 115 godina automobilizma u Hrvatskoj. Bio je to posljednji zadatak Berislava Čegelja. Nije ga odradio.

Buco je bio čovjek koji je manirom velikog znalca okupljao ljude, promovirao oktanski sport, objedinjavao ideju brzine i mirisa benzina na jednom, bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme. S pogledom u budućnost. Uz brojne nagrade i priznanja za rad i doprinos vrijedi izdvojiti Nagrade za životno djelo Sportskog saveza Grada Zagreba i Hrvatskog auto i karting saveza.

AUTOR: Miroslav KRPAN

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!