Košarka

Hrvatski savez košarke u kolicima održava XIII. Kup Dubravke Cilige

Sportnet • četvrtak, 05.11.2020.
Hrvatski savez košarke u kolicima održava XIII. Kup Dubravke Cilige

U polufinalnim utakmicama susreću se KKI Vodice, KKI Split, KKI Zagreb i KKI Brod – a tko će od njih odnijeti pehar saznat ćemo već ove nedjelje...

Dom košarke na Velesajmu, ove nedjelje, 8. studenog biti će hram košarkaša i košarkašica u kolicima. Hrvatski savez košarke u kolicima (HSKUK) održava XIII. Kup Hrvatske, koji od prošle godine nosi ime po dr.sc. Dubravki Ciligi s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Imenovanjem turnira Savez je želio iskazati svojevrsnu počast profesorici koja je u Hrvatskoj bila pionirom u pružanju stručne trenerske podrške košarci u kolicima. U svom radu također je vrlo uspješno razvila i implementirala metode treninga, vodila reprezentaciju Hrvatske i odgajala generacije studenata poučavajući ih pravilima i pristupima u sportovima osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom uključivanjem u sport poboljšavaju kvalitetu života Prema podacima Registra osoba s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj živi više od 500.000 osoba s invaliditetom. Iako ta brojka čini čak 12 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske, tek 2 posto osoba s invaliditetom bavi se nekim oblikom sporta. Uključivanjem u sport, svaka osoba prelazi iz pasivnog dijela društva u aktivni, postaje odgovorna prema sebi i lakše savladava životne prepreke. Važno za naglasiti je da kroz sport također jačaju samopoštovanje i samopouzdanje te vjera u svoje vještine i sposobnosti. Košarka u kolicima invalidski je sport namijenjen osobama koje imaju minimalnu povredu ili oštećenja kralježnice i donjih dijelova ekstremiteta tijela (paraplegija, parapareza, paraliza i sl.). Norme i pravila natjecanja propisane su od strane Svjetske košarkaške federacije za invalide (IWBF), pri čemu jedinu razliku od standardne košarke čini kretanje igrača po terenu koje je u ovom slučaju moguće isključivo u invalidskim sportskim kolicima.

"Izuzetno smo sretni što smo ipak unatoč svim problemima i preprekama uzrokovanim pandemijom izazvanom virusom Covid-19, uspjeli organizirati XIII. Kup Dubravke Cilige u Domu Košarke Cedevita. Ove godine u Zagrebu sastaju se najbolji od najboljih iz obje lige natjecanja. Sljedeći koraci su nam, ukoliko ne dođe do zatvaranja, početi s igranjem Bauerfeind I i II. Lige Hrvatske, čija kola bi se trebala odigrati 7. i 14. studenog. Izuzetno nam je bitno  održati kontinuitet natjecanja u ovim novim izazovnim vremenima.", istaknuo je Damjan Lisska, tajnik Hrvatskog saveza košarke u kolicima.

Na finalnom natjecanju sudjelovat će klubovi koji su svoja mjesta izborili u kvalifikacijama kroz natjecanje. Polufinalni parovi su KKI Vodice protiv KKI Split te KKI Zagreb protiv KKI Brod, očekuje se srčana borba ispod koševa, a tko će odnijeti pobjedu ostaje nam vidjeti već ove nedjelje. S obzirom na epidemiološku situaciju, pozivamo vas da utakmice pratite putem Facebooka i mrežne stranice Hrvatskog saveza košarke u kolicima (www.hskuk.hr/).

KKI Vodice klub je s dugom tradicijom te jedan od osnivača Saveza. Bilo da se igra Liga ili Kup, slove za jednog od favorita za osvajanje Kupa.

KKI Split iznenađenje je prvenstva. Osnovani su 2018. godine te su u samo dvije godine došli radom i trudom od autsajdera iz II. lige do polufinalista Kupa. 

KKI Zagreb kao institucija košarke u kolicima, aktivna još od 80-tih godina 20.st., aktualni je prvak Hrvatske. Osim što ima preko 10 naslova prvaka Hrvatske također je i višestruki osvajač Kupa te glasi za najbolji klub u Hrvatskoj, kao i onaj s najviše aktivnih reprezentativaca. 

KKI Brod jedini je slavonski klub. KKI Brod okuplja igrače s područja cijele Slavonije i čini klub s najvećim brojem igrača u RH. Jedan su od osnivača Saveza te konkuriraju za naslov Kupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaHKLOstale lige
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!