Automoto

Prvi treninzi europske serije NASCAR-a na Grobniku najavili neizvjesnost

Sportnet • petak, 13.11.2020.
Prvi treninzi europske serije NASCAR-a na Grobniku najavili neizvjesnost

Grobničkom stazom prvi puta treniralo je 37 vozača u dvije skupine europske NASCAR serije, a naš Niko Pulić zadovoljan je prvim dojmovima...

Od objave do realizacije proteklo je tek nekoliko tjedana, a Automotodrom Grobnik, od danas je upisan u novu knjigu povijesti, kao 17. staza na europskom tlu, kojom vozi europska serija NASCAR automobila. Nije tajna da je sveprisutna korona ubrzala dolazak ovih renomiranih sportskih automobila, čije su utrke bile plan i želja čelnih ljudi Automotodroma Grobnik, no otkazivanje utrke na češkoj stazi Most dovelo je do ovog spektakla, već ovog vikenda, kojem će jedino nedostajati brojno gledateljstvo. Naime, okruženje grobničke ljepotice nalikuje na brojne nogometne stadione koje posljednjih mjeseci gledamo širom svijeta, bez publike. Ali, srsi prođu one koji čuju zvuk snažnih motora što se kriju u kokpitu, naizgled prevelikih sportskih automobila, teških, dugačkih, visokih, ali istovremeno izuzetno brzih.

Potvrdili su to i prvi treninzi u kojima je sudjelovalo 20 vozača u skupini profesional Euro NASCAR PRO i 17 vozača u skupini amatera Euro NASCAR 2. Staza i njen okoliš, posebno pripremljen za ovo trodnevno događanje, prvim su vožnjama dokazali da mogu biti poprište vrhunskih utrka, što će, vjeruje se, pokazati službeni kvalifikacijski treninzi i po dvije bodovne vožnje, završne u sezoni ovogodišnjeg NASCAR Whelen Euro Series, kojoj je Hrvatska, kao deveta europska zemlja do sada, ove godine domaćin, uz samo Italiju i Belgiju.

PULIĆ ZADOVOLJAN

Pozornost je privlačio i nastup prvog hrvatskog automobiliste u konkurenciji NASCAR-a. Dubrovčanin Niko Pulić ima tu čast, povjerenje i odgovornost uvući se u trkaće vozilo, juriti grobničkom stazom koju tako dobro poznaje, a vozeći NASCAR Ford Mustang upisao je, u svojoj 40-godišnjoj karijeri, 34. automobil kojim se natjecao. Nije skrivao prve dojmove:

"Zadovoljan sam. Iz kruga u krug sve sam bolje upoznavao vozilo, prvi trening vozio sam s nešto starijim setom guma, kasnije je to ispravljeno. Ima jako puno haklanja, šljunka na stazi, jer mnogi sijeku stazu, posebno u dijelu od riječkog zavoja prema rupi. Zaključio sam da to meni oduzima značajne sekunde, pa sam odustao od sječe zavoja. Upoznajem automobil, snalazim se u malenom kokpitu, koliko god automobil izgledao velik. Vozač puno odlučuje, znanje i iskustvo je presudno, a i iscrpljujuće. Za mene početnika u NASCAR-u, zadovoljavajuće. Sljedeća dva dana vjerujem u bolja vremena", prve su ocjene Pulića, višestrukog hrvatskog, ali i europskog prvaka.

Pulić nastupa u onoj brojnijoj, ali i zasigurno iskusnijoj pro skupini automobilista. Na prvim treninzima najviše se stazom Grobnik očito očarao najbrži Talijan Gianmarco Ercoli, trenutno, poslije četiri bodovne utrke sezone, treći s desetak bodova zaostatka za vodećim Ircem Alonom Dayom koji je zaostao tek 40-tak tisućinki sekunde. Obojica nastupaju u vozilima Chevrolet Camaro, a najbolje vrijeme Talijana bilo je 1:28.838 minuta. Usporedbe i podsjećanja radi rekordno vrijeme grobničkom stazom zatvorenih automobila je 1:22.643 minuta Poljaka Marcina Jedlinskog (Audi R8 LMS GT3). Izvrsno treće vrijeme prvih treninga imao je Švicarac Giorgio Maggi (Ford Mustang), koji na Grobnik stiže kao tek 15. vozač ove sezone. U Ford Mustangu nastupa i naš Pulić, njegovo je vrijeme upisano kao 14. slijedom u vremenu 1:31.257 minuta. U ovoj je skupini i jedan Slovenac Mark Škulj, za upravljačem EuroNASCAR FJ nekih 600 tisućinki sporiji od Pulića.

U skupini amatera nastupa 17 vozača, a lider prvenstva, trenutno vodeći Talijan Vittorio Ghirelli (Ford Mustang) bio je najbrži, ne samo u skupini 2, već ukupno tijekom dana, najboljim vremenom 1:28.738 minuta. Pola sekunde sporiji su Čeh Martin Doubek i Nijemac Tobias Dauenhauer, obojica u Ford Mustangu. Nijemac je tek dva boda slabiji u ukupnom skoru iza Talijana, a četvrto vrijeme polučio je timski kolega našeg Pulića (Alex Caffi Motorsport/Race Art Tech team), mladi Cipranin Vladimiros Tziortis (1:29,603 minute).

U ovoj skupini nastupaju i dvije dame Amerikanka Julia Landauer (Team PK Carsport) sa sedmim vremenom i Talijanka Ariana Casoli (Caal Racing Team), s posljednjim vremenom prvog dana, obje u Chevrolet Camaro.

Ovo će biti vikend tišine uz jedinstveni zvuk moćnih strojeva NASCAR-a na Grobničkom polju. Ljubitelji brzina ostat će odgovorni i doma prikovani uz male ekrane, gdje će s bogatim cjelodnevnim programom Kreator TV moći promatrati sve vožnje subote i nedjelje, ali i mnogo dodatnih razgovora, predstavljanja, studijskih rasprava. Vremena su takva, epidemiološki preporučljiva za kućni kino. No, proći će i ova pošast, a NASCAR će, vjeruje se, u Hrvatsku, na Grobnik, opet, moguće, već dogodine u redovnom programu.

Subotnji raspored predviđa od 9 sati kvalifikacijske treninge po 30 minuta, a potom prve bodovne utrke. U 11,45 sati na start izlaze Euro NASCAR 2 i voze 14 krugova, dok Euro NASCAR PRO vozi 17 krugova sa startom u 15,15 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!