Ostali sportovi

Ruski sportaši odabrali pjesmu koju će koristiti umjesto himne na natjecanjima

Branimir Korać, HINA • petak, 15.01.2021.
Ruski sportaši odabrali pjesmu koju će koristiti umjesto himne na natjecanjima
Foto: Dejan Popek

Još neko vrijeme nećmo čuti rusku himnu na sportskim borilištima zbog kazne koja je izrečena Ruskom olimpijskom odboru, ali zato ćemo slušati rusku domoljubnu pjesmu po izboru sportaša...

Ruski sportaši predložili su puštanje domoljubne narodne pjesme Kaćuša na međunarodnim sportskim priredbama u sljedeće dvije godine umjesto ruske himne koja je zabranjena zbog kršenja antidopinških pravila, tvrdi agencija TASS.

Kaćuša je pjesma koja je stekla veliku popularnost tijekom Drugog svjetskog rata, a tako su se zvao i čuveni sovjetski raketni bacač.

Sportski arbitražni sud (CAS) sa sjedištem u Švicarskoj prošli je mjesec potvrdio presudu kojom je ruskim sportašima zabranjeno natjecanje na velikim međunarodnim priredbama, uključujući Olimpijske igre, pod državnim imenom, zastavom i himnom do 2022. godine. Presudom, kojom je prepolovljena prvobitna četverogodišnja zabrana Rusiji, ruski će sportaši ostati bez zastave i himne na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru 2022. godine, kao i nizu drugih velikih natjecanja.

Bio je to težak udarac za ruski sport koji je posljednjih godina ukaljan nizom doping skandala.

Povjerenstvo sportaša Ruskog olimpijskog odbora (ROC) predložilo je Kaćušu kao alternativu državnoj himni.

"Bilo je mnogo mogućnosti za novu himnu, čak i neke moderne stvari", izjavila je ruska predstavnica u mačevanju Sofija Velikaja, koja predsjeda povjerenstvom za sportaše.

"Ali mi smo se velikim brojem glasova odlučili za Kaćušu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!