Rukomet

IHF Slovencima: 'Na parketu se nije vidjelo da ste bolesni'

Branimir Korać • srijeda, 27.01.2021.
IHF Slovencima: 'Na parketu se nije vidjelo da ste bolesni'
Foto: Pixsell

Nakon što su Slovenci istupili s tvrdnjom kako su otrovani hranom uoči dvoboja protiv Egipta, IHF je pokrenuo istragu i stao na stranu organizatora...

I Slovenci su imali velikih probavnih problema uoči suisreta posljednjeg kola protiv Egipta koji je bio odlučujuć. Sve aluzije iz slovenskog tabora išle su prema tome da su igrači otrovani hranom, a dobar dio njih bo je u dosta teškom stanju.

IHF je pokrenuo istragu kako bi ustvrdio što se točno dogodilo, a nakon toga donio je sljedeće zaključke:

"Međunarodna rukometna federacija poziva se na navode koje je Rukometni savez Slovenije objavio nakon posljednjeg meča u glavnom rundi u vezi s tim da se nekoliko njihovih igrača razboljelo tijekom 27. Svjetskog prvenstva za muškarce.

Unatoč činjenici da slovenska delegacija nije podnijela nijedan službeni zahtjev, ni na dan utakmice ni dan prije, Međunarodna rukometna federacija otvorila je istragu i zatražila od vladinog tijela nadležnog za kontrolu kvalitete hrane da da izjavu i istraži je li doista riječ o trovanju hranom. IHF je poslao pismo upućeno slovenskom šefu izaslanstva i predsjedniku Nacionalne federacije nakon prve izjave, spominjući nalaze izvješća zaprimljenog od Ministarstva zdravstva koje uključuje sljedeće činjenice:

Navečer nakon utakmice protiv Egipta, u 21:00, jedan igrač slovenske momčadi prijavljen je u kliniku u hotelu žaleći se na želučane probleme i proljev. Prema njegovim riječima, to je bilo prvi put da je dobio te simptome. U klinici su mu pružili lijekove za liječenje ovog stanja.

Nakon ovog događaja, liječnik u hotelu primio je šefa delegacije, koji je tvrdio da je 14 igrača imalo iste probleme kao i igrači u drugim momčadima. Također je tvrdio da je riječ o vrsti trovanja hranom. Liječnik klinike, kao i predsjednik Medicinskog povjerenstva Ministarstva zdravstva, zatražili su nakon toga da se igrači medicinski provjere kako bi se s jedne strane znao razlog ovog stanja, a s druge strane kako bi ih se moglo liječiti. Liječnik ekipe odbio je dati dozvolu da se igrači pregledaju.

Liječnik klinike također je ponudio da igrače prebaci u bolnicu, no opet je slovenski liječnik odbio. Željeli bismo naglasiti u ovom trenutku da je slovenski liječnik odbio svaku ponuđenu medicinsku pomoć, uključujući bilo koji lijek za liječenje.

Ministarstvo zdravlja također je organiziralo sastanak sa svim timovima kako bi provjerilo je li bilo sličnih slučajeva. Niti jedan tim nije prijavio ovakve slučajeve na ovom sastanku.

IHF nije primio nijednu službenu žalbu ni od jednog sastava u vezi s hranom koja je poslužena tijekom događaja. Suprotno tome, bjeloruska delegacija koja je bila smještena u istom hotelu i dijelili su isti švedski stol u hotelu Cairo Marriott od glavne runde nadalje (budući da su dvije ekipe dijelile jedan švedski stol, Slovenija i Bjelorusija dijelile su isti), nije imala problema bilo kakve vrste, kako je izjavio šef bjeloruske rukometne reprezentacije Oleg Lebedev: "Nismo imali problema niti pritužbi na kvalitetu hotelskog smještaja, kvalitetu hrane i mjere za sprečavanje COVID-19."

Na dan kada je Slovenija tvrdila da njihovi igrači jedu otrovanu hranu, bjeloruska je momčad jela s istog švedskog stola, bez ikakvih negativnih posljedica.

Što se tiče same utakmice, Slovenija je tvrdila da je devet igrača igralo iako im nije bilo dobro. Navodno trovanje hranom djelomično krive za svoj učinak. Međutim, mora se konstatirati da je momčad odigrala dobar meč i čak je na početku drugog poluvremena bila u vodstvu od pet golova razlike. Na terenu nije bilo naznaka da su igrači imali loš učinak zbog bolesti.

Organizacijski odbor 27. IHF Svjetskog prvenstva za muškarce, kao i uprava hotela Cairo Marriott obavijestili su Međunarodnu rukometnu federaciju da zadržavaju pravo na žalbu pravnim tijelima IHF-a."

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!