Ostali sportovi

Parsons: 'Neće biti scenarija Olimpijskih igara bez Paraolimpijskih igara'

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 02.02.2021.
Parsons: 'Neće biti scenarija Olimpijskih igara bez Paraolimpijskih igara'

Paraolimpijske igre u Tokiju su u planu i nisu u opasnosti. Kao što će biti održabne Olimpijske igre, bit će održabne i Paraolimpijske...

Predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons rekao je kako je "vrlo optimističan" u vezi s održavanjem Igara u Tokiju ovog ljeta, odgođenih prošle godine zbog koronavirusa.

"Imati Igre, čak i bez publike ili samo s japanskim gledateljima, poželjnije je od nikakvih Igara", rekao je Parsons u razgovoru za AFP.

Dok pandemija i dalje bjesni cijelim svijetom, organizacijski odbor Tokio 2020 ne isključuje mogućnost da se Igre odvijaju pred malobrojnom publikom ili čak iza zatvorenih vrata.

Za predsjednika IPC-a ova bi žrtva bila prihvatljiva ako događaj može nadahnuti publiku.

"Paraolimpijske igre prilika su za promjenu svijeta", rekao je nešto više od 200 dana prije događaja.

"Shvaćamo da Igre neće biti iste bez gledatelja, ali njihov je utjecaj vrlo jak," dodao je.

Iskustvo bi bilo drugačije, ali "imati Igre, čak i bez publike ili samo s japanskim gledateljima, bolje je nego nikakve Igre," kazao je.

Unatoč ozbiljnoj zabrinutosti zbog mogućnosti da se Igre, paraolimpijske i olimpijske, održe na siguran način, Parsons je rekao da je "vrlo optimističan", odbacujući ideju da se održi samo jedan od ta dva događaja.

"Ovo nije opcija za IPC, ali naravno da usko surađujemo s japanskim vlastima, organizacijskim odborom i MOO-om i svi se slažemo da neće biti scenarija Olimpijskih igara bez Paraolimpijskih igara", rekao je.

"Oboje će se održati", naglasio je.

Olimpijske igre sada su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza, a Paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna.

Andrew Parsons priznao je da bi neki sportaši mogli biti "nezadovoljni" kvalifikacijskim procesom, teško poremećenim zdravstvenom situacijom u svijetu.

Samo 57% sportaša već je potvrdilo svoju ulaznicu za Olimpijske i Paraolimpijske igre, a kvalifikacijski događaji moraju se nastaviti najkasnije u ožujku.

"Neki će nesumnjivo biti frustrirani kvalifikacijskim postupkom", priznao je Parsons, uvjeravajući da IPC surađuje sa sportskim savezima na različitim scenarijima.

"Ali tu ne možemo puno učiniti. Moramo zaštititi ljude", što znači da "ne možemo ih natjerati da sudjeluju u kvalificiranju ako ih to dovede u opasnost", inzistirao je.

Cjepiva neće biti obavezna za sudjelovanje na Igrama, podsjetio je gospodin Parsons, koji međutim potiče sportaše da dobiju ovu "dodatnu razinu zaštite", koja je uz zdravstvene mjere koje organizatori moraju detaljno predstaviti ovog tjedna.

Sportaši su odlučni i žele sudjelovati na Igrama, bez obzira na broj ljudi na tribinama, rekao je. "Želimo da imaju priliku natjecati se."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!