Ostali sportovi

Mihovil Španja proglašen za paraolimpijca desetljeća

Sportnet, Branimir Korać • petak, 05.02.2021.
Mihovil Španja proglašen za paraolimpijca desetljeća

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor povodom desete obljetnice svoje suradnje, pokrenuli su projekt Paraolimpijac desetljeća u sklopu kojega su pozvali javnost da svojim glasom podrže paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su bili nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta - Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor, Mihovil Španja i Zoran Talić.

Pobjedu i status miljenika javnosti je s 33 posto glasova osvojio naš najuspješniji plivački paraolimpijac, Dubrovčanin Mihovil Španja, koji je osvajač brojnih medalja na raznim paraolimpijskim, europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima te višestruki europski i svjetski rekorder. U prošlom desetljeću je ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu, nakon čega je završio svoju uspješnu sportsku karijeru.

“Osim što mi je osobno jako drago jer je riječ o glasu naroda, ovo priznanje je prava promocija paraolimpizma u Hrvatskoj i svih mojih kolega sportaša koji su na najvećim međunarodnim natjecanjima postizali vrhunske rezultate i time ušli u almanahe hrvatskog sporta. Ponavljam kako je bila prava privilegija ući u društvo najboljih i time je nagrada još vrijednija. Također želim zahvaliti Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Allianzu koji su me kandidirali i treneru Deanu Kontiću koji je esencijalan dio svih mojih uspjeha. Veliko hvala svima koji su mi dali svoj glas. On je ujedno i odgovornost da i dalje nastavim zastupati prava sportaša s invaliditetom kako bi bili što prepoznatljiviji u našoj javnosti. Siguran sam kako ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti. Našim paraolimpijcima koji su ostvarili norme za Tokio, kao i njihovim trenerima, želim uspješne pripreme i što bolje plasmane na Igrama”, izjavio je Mihovil.

Sportski put Mihovila Španje najbolje je opisan u dugometražnom dokumentarnom filmu “Skrivena strana medalja”, koji prati život našega paraolimpijca. Mihovil je u dobi od šest mjeseci primio cjepivo protiv dječje paralize, ali njegovo tijelo nije reagiralo kao kod većine djece, već je njemu i njegovoj obitelji taj dan zauvijek promijenio život.

Obolio je od dječje paralize, ali se nije predao. Uporan, fokusiran i strpljiv, s velikim samopouzdanjem koje ga krasi od malena, Mihovil je godinama naporno radio i rezultati su došli. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri ukupno osvojio 26 medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima te je rušio 16 svjetskih rekorda. Svojim uspjesima je postao i najtrofejniji sportaš u Hrvatskoj od njezina osnutka.

“Paraolimpijci su se kroz našu desetogodišnju suradnju pokazali kao nepresušan izvor inspiracije i kada se uzme u obzir koliko se odricanja, discipline i motivacije krije iza svake pojedine medalje, drago mi je da smo tu inspiraciju podijelili s našom javnosti koja se u velikom broju odazvala ovom projektu i glasala za svog paraolimpijca desetljeća. U Allianzu gledamo na Mihovila, kao i sve ostale paraolimpijce, kao na uzore i pravu motivaciju. Ovaj izbor nije bilo nimalo jednostavan, ali morali smo pronaći najboljeg od najboljih. Ono što je najbitnije, u nedostatku sportskih natjecanja smo uspjeli na tren vratiti svjetla reflektora na ove nevjerojatne sportaše, koji to svakako zaslužuju”, izjavio je Daniel Matić, predsjednik Uprave Allianz Hrvatska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!