Tenis

Otac Bernarde Pere: 'Iz HTS-a su nam obećavali brda i doline'

Matej Kačan • utorak, 09.02.2021.
Otac Bernarde Pere: 'Iz HTS-a su nam obećavali brda i doline'
Foto: AP Images

Otac hrvatske tenisačice koja igra pod zastavom SAD Bernarde Pere je prokomentirao veliku pobjedu svoje kćeri te okolnosti odlaska u SAD...

Hrvatska tenisačica koja nastupa pod zastavom SAD Bernarda Pera je u prvom kolu Australian Opena uhvatila pozornost teniskog svijeta velikom pobjedom nad nekadašnjim svjetskim brojem jedan, Njemicom Angelique Kerber. Tim povodom je Zadarski.hr razgovarao s njenim ocem Valterom Perom koji je prokomentirao veliki uspjeh i okolnosti odlaska pod zastavu SAD.

"Ne pretjerujem , ona može dobiti svakoga u Top 15, čini mi se kao da protiv boljih igračica igra na najvišoj razini. Uostalom, dovoljno je istaknuti kako je u jednoj prigodi umalo " skinula" Serenu Williams. I ne mogu nabrojiti koliko je priredila iznenađenja tako da za mene pobjeda protiv sjajne Kerber nije prevelika senzacija. Neka ovako nastavi", kazao je otac zadarske tenisačice koja nastupa pod zastavom SAD.

Kako je do toga došlo nije teško za pogoditi, bilo je pitanje financiranja karijere mlade tenisačice u koju HTS i Grad Zadar nisu mogli ili nisu htjeli uložiti.

"To je jednostavno bilo pitanje hoće li se ona nastaviti baviti tenisom ili će reket " baciti u kut". Zašto? Jednostavno smo bili stjerani uz zid, nismo mogli financijski pratiti sve što profesionalni svijet traži. Ako kažem kako sam u biti potrošio sav novac kojeg sam imao, prodao i jednu nekretninu, konkretno kafić, onda svi koji su u tenisu znaju o čemu govorim", započeo je, pa nastavio:

"Nerado se vraćam na tu temu, jer su nam u Hrvatskom teniskom savezu, onda i u Gradu Zadru obećavali "brda i doline", međutim, svaki put kada bismo došli tražiti nekakvu minimalnu pomoć pronašla bi se izlika. Ili, jednom su nam prigodom rekli kako Bernarda koja je tada imala sedamnaest godina u HTS- u rekli kako žele pomladiti reprezentaciju, da bi ubrzo pozvali tenisačicu koja je napunila 33 godine. Bernarda nije imala mjesta iako je igrala u svim reprezentativnim razredima osim seniorskom. Nikad nije dobila prigodu, niti smo mi ikad tvrdili kako je ona ispred bilo koga. Uostalom, rang lista je uvijek najbolji pokazatelj, ali uvijek postoji prostor za uskočiti, nažalost, ona nije bila te sreće ili je još bolje kazati: Ako nisi u njihovom kolu, mislim na HTS, ne možeš proći."

Ipak, Amerikanci su prepoznati Bernardinu kvalitetu i ponudili su uvjete za rad, a pomoglo je i dvojno državljanstvo.

"Neka nitko ne misli kako se samo tako može upasti i program kojeg su osmislili u SAD-u. Istina, Bernardi je išlo u prilog što je po rođenju dobila dvojno državljanstvo, međutim, ni to ne bi puno vrijedilo da je nisu vidjeli kako igra. Nije dugo trebalo Patric McEnroe pozvao je u njihov Nacionalni kamp u kojem su uvjeti od kojih boli glava. Nadalje, prihvatili su plaćanje njezinog osobnog trenera, što je u biti najskuplja stavka u profesionalnom tenisu. Ma dovoljno je kazati kako vode brigu o svemu , na njoj je samo da igra."

Ipak, i dalje je ostavljena mogućnost da Bernarda zaigra pod hrvatskom zastavom, nikad to obitelj Pera nije otpisala. No, neki se uvjeti ipak moraju ispuniti.

"Nikad nismo, odnosno, Bernarda nije odbacila takvu mogućnost i stalno se oboje lomimo oko toga, međutim, nemamo nikakvo jamstvo da će ono što se usmeno obećava biti i ostvareno. Jer tko bi odbacio ono što ima u Americi za riječi: 'Mi ćemo pokušati!'", zaključio je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!