Ostali sportovi

WADA i Europol u zajedničkoj borbi protiv dopinga u sportu

HINA, Mihaela Bradovski • petak, 19.02.2021.
WADA i Europol u zajedničkoj borbi protiv dopinga u sportu

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) i Europski policijski ured (Europol) zajedno će se boriti protiv dopinga, objavile su obje organizacije.

Europol i WADA potpisali su Memorandum o suradnji, a sporazum će ujediniti dvije organizacije u borbi protiv ilegalne proizvodnje i distribucije dopinga, kao i protiv zlouporabe tih sredstava na raznim sportskim natjecanjima.

"Ilegalna proizvodnja i distribucija dopinga donosi značajnu ilegalnu dobit organiziranim kriminalnim skupinama. Ovu dobit često koriste za poticanje drugih kriminalnih radnji, poput proizvodnje i trgovine ilegalnih i nekvalitetnih lijekova i sintetičkih droga. Doping ne samo da korumpira poštena natjecanja, već i ugrožava zdravlje sportaša, jer kriminalci često proizvode ilegalne doping tvari u podzemnim laboratorijima bez higijenskih zahtjeva, koristeći opasne i nekvalitetne sirovine", poručili su iz Europola.

WADA, koja se bori za čisti sport i pokušava kontrolirati zabranu nedozvoljena sredstava u vrhunskom sportu, tako će, uz pomoć Europola, dobiti operativnog partnera koji poznaje kriminalni dio toga.

"Kroz partnerstva poput ovog osiguravamo jačanje ove dvije organizacije i jačanje borbe za čisti sport. Otkako smo 2015. usvojili Antidoping kodeks, postigli smo veliki napredak u mnogim područjima, a razmjena informacija između agencija za provođenje zakona i antidoping organizacija može biti presudna u postupanjima koja ne bi bila otkrivena testiranjima ili drugim analitičkim metodama", dodao je predsjednik WADA-e Witold Banka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!