Ostali sportovi

Hrvatska s četiri predstavnika na Europskom dvoranskom prvenstvu u atletici

HINA, Mihaela Bradovski • utorak, 02.03.2021.
Hrvatska s četiri predstavnika na Europskom dvoranskom prvenstvu u atletici
Foto: Pixsell

Hrvatska atletska reprezentacija otputovala je u utorak na Europsko dvoransko prvenstvo koje će se od 5. do 7. ožujka održati u poljskom Torunu.

Hrvatske boje u Poljskoj branit će četvero natjecatelja. Filip Mihaljević (26) će nastupiti u bacanju kugle, Mateo Ružić (26) na 400 metara, a Ivana Lončarek (29) i Klara Koščak (16) na 60 metara s preponama.

Od hrvatske samostalnosti jedini osvajač medalja na europskim dvoranskim prvenstvima bio je Branko Zorko koji je 1994. u Parizu bio srebrni, a 1992. u Genovi brončani na 1500 metara.

Zanimljivo, Blanka Vlašić ima četiri medalje sa svjetskih dvoranskih prvenstava, pri čemu i dva zlata, ali niti jednu medalju nije osvojila na dvoranskim europskim prvenstvima. Najbliže medalji je bila 2007. u Birminghamu gdje je osvojila četvrto mjesto.

Za Lončarek će to biti četvrto dvoransko EP u karijeri, iza sebe ima dva polufinala. Na glavnoj probi uoči nastupa u Torunu osvojila je brončanu medalju na dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu s rezultatom 8.24 sekunde, dok je proteklog vikenda slavila na prvenstvu Hrvatske s rezultatom 8.36. Prošle godine je najbrže trčala 8.13 i nada se kako će u Poljskoj biti još brža.

Mihaljević je vlasnik hrvatskog dvoranskog rekroda u bacanju kugle (21.84) kojeg je postavio u veljači prošle godine u Beogradu. Miholjević je prošle godine tri puta popravljao dvoranski rekord, no ove godine još nije nastupao zbog ozljede.

Ružić je najbolji plasman na 400 metara na dvoranskim EP zabilježio 2013. u Göteborgu izborivši plasman u polufinale, a na nedavnom PH je pobijedio s rezultatom 47.57.

Za mladu 16-godišnju Koščak bit će to prvi nastup na seniorskom dvoranskom EP, a njezin osobni rekrod na 60m s preponama je 8.25 što je novi juniorski dvoranski rekord.

Na EP će nastupiti 733 atletičara iz 47 europskih zemalja pri čemu 405 atletičara i 328 atletičarki.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!