Ostali sportovi

Bjeloruski olimpijski odbor u problemima, Lukašenko ne popušta

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 08.03.2021.
Bjeloruski olimpijski odbor u problemima, Lukašenko ne popušta
Foto: AP Images

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odbio je priznati izbor sina bjeloruskog predsjednik Aleksandra Lukašenka, Viktora za šefa Olimpijskog odbora te zemlje.

Budući da je ocu i sinu Lukašenko već zabranjeno prisustvovati Olimpijskim igrama u sklopu privremenih mjera koje je MOO poduzeo u prosincu, olimpijsko tijelo je priopćilo da ne priznaje Viktorov izbor 26. veljače za čelno mjesto nacionalnog olimpijskog odbora.

Viktor je na mjestu šefa Bjeloruskog olimpijskog odbora naslijedio svog oca Aleksandra.

"MOO je također, s velikim razočaranjem primijetio da Bjeloruski olimpijski odbor nije na odgovarajući način zaštitilo bjeloruske sportaše od političke diskriminacije", navodi se u priopćenju MOO-a.

MOO je u prosincu zabranio Lukašenku i njegovom sinu prisustvovanje Igrama i isključio ih iz svih ostalih aktivnosti MOO-a, dok je istovremeno obustavio bilo kakve uplate nacionalnom odboru, osim onih za potporu sportaša u kvalificiranju za Olimpijske igre.

Aleksander Lukašenko, koji je na čelu Bjeloruskog olimpijskog odbora bio od 1997. godine, u kolovozu prošle godine osvojio je šesti predsjednički mandat zaredom što je izazvalo brojne prosvjed i demonstracije oporbe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!