Ostali sportovi

Seul i Pjongjang žele zajedničku organizaciju Olimpijskih igara

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 01.04.2021.
Seul i Pjongjang žele zajedničku organizaciju Olimpijskih igara
Foto: AP Images

Seul i Pjongjang istaknut će zajedničku kandidaturu Južne i Sjeverne Koreje za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032., iako je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) već australskom Brisbaneu dodijelio status poželjnog domaćina.

Seulska metropolitanska vlada je u četvrtak priopćila da je Komisiji za buduće domaćine pri MOO-u podnijela prijedlog vizije i koncepta sudomaćinstva Igara. Vlasti Seula i Južne Koreje su pritom izrazile žaljenje zbog "iznenađujuće odluke" MOO-a o dodjeli statusa poželjnog domaćina Brisbaneu, ali su odlučne nastaviti s procesom kandidature.

Vlasti glavnog južnokorejskog grada drže da postoji legitimnost i potreba za sudomaćinstvom Olimpijskih igara, naglašavajući da bi se time ostvarila vizija MOO-a o uspostavljanju mira u svijetu kroz sport, kao i dugogodišnja želja korejskih vlasti za mirom i skladom na Korejskom poluotoku.

Tijekom Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu, delegacije Južne i Sjeverne Koreje zajedno su izaške na svečano otvaranje, a u konkurenciji hokejašica nastupila je ekipa sastavljena od igračica iz obje države.

Seul je bio domaćin Igara 1988., a čini se da će 2032. domaćinom postati Brisbane.

"Brisbane je predstavio sjajnu priliku da osiguramo budućnost olimpijskog pokreta u sadašnjem kontekstu neizvjesnosti", izjavila je u ožujku Norvežanka Kristin Kloster Aasen koja je na čelu Komisije za buduće domaćine Igara.

Njemačko područje rursko-rajnsko područje te katarski glavni grad Doha također su pokazali interes za domaćinstvo Igara 2032., a najavljeno je da će nastaviti razgovore s MOO-om.

Ovo je prvi put da proces kandidature za domaćina OI ne odigrava kao što je to do sada bilo uobičajeno, što predstavlja još jedan pokušaj MOO-a da smanji troškove vezane za organizaciju Igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!