Ostali sportovi

Hrvatski taekwondo reprezentativci kreću s nastupima na Europskom prvenstvu

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 07.04.2021.
Hrvatski taekwondo reprezentativci kreću s nastupima na Europskom prvenstvu
Foto: Pixsell

Hrvatski taekwondo reprezentativci danas otvaraju Europsko prvenstvo, prvo veliko natjecanje otkad je pandemija koronavirusa paralizirala svijet, a samim time i sport.

U više od godinu dana održala su se tek dva G1 turnira te Europsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama, no tamo su pravo nastupa imali samo osvajači odličja s President cupa 2020. godine tako da slobodno možemo reći da je ovo prvi službeni nastup za hrvatski taekwondo još od kraja 2019. godine.

Nekad se prije velikih smotri u startu očekivalo nekoliko medalja na povratku kući, međutim koronavirus je promiješao karte i može se slobodno reći da prvi put taekwondo reprezentacija putuje u nepoznato. Točnije, za početak će biti sretni oni koji uopće doputuju u Bugarsku jer će to značit da su prošli prvu, najtežu, prepreku, a to je negativan test.

Kako se novi soj počeo ubrzano širit među mladima tako pošteđeni nisu ostali niti taekwondo reprezentativci među kojima je šest sportaša koji su bolest prebolili u posljednjih 20-ak dana i svih šest su kvalitetom bili među potencijalnim osvajačima medalja, redom evidentni olimpijski kandidati, potencijalni olimpijski kandidati te osvajači svjetskih i europskih medalja.

Dio njih je propustio deset dana završnih priprema u Makarskoj zbog pozitivnog testa, a dio ih je bio u izolaciji tako da nitko još niti ne zna je li virus ostavio posljedice na formi i plućima i u kolikoj mjeri.

Da stvar bude gora, Bugarska je postrožila mjere ulaska u svoju zemlju i svaki sportaš s lažno pozitivnim testom iako je već prebolio koronu prije dva tjedna neće imati pravo ulaska u Bugarsku i samim time će ostati bez nastupa na Europskom prvenstvu iako više nije u izolaciji niti je zarazan prema mišljenju svjetske zdravstvene organizacije.

S obzirom na činjenicu da su sportaši zaključani u hotelu i da nitko ne smije na borilište osim trenera, sportaša i sudaca, Hrvatski taekwondo savez je odlučio putovati u više grupa, ovisno koji dan koja kategorija nastupa. U posljednjoj grupi put Sofije kreće članica Dubrave Doris Pole koju tek danas očekuje testiranje.

"Bilo je teško trenirati posljednjih godinu dana, a da istovremeno ne znaš koliko dugo će pandemija trajati, kada ćeš se opet moći vratit borbama i natjecanjima", započela je Pole. Trudila sam se maksimalno fokusirati na treninge, iskoristiti vrijeme pandemije za popraviti neke stvari na tehnici i taktici u kojima sam mogla napredovati i vjerujem da sam dosta napredovala u tih godinu dana otkad je virus prisutan oko nas. Vjerovala sam da ovo neće trajati zauvijek i da jednom mora doći trenutak kad ću se vratiti na tatami i evo napokon je stigao."

Doris je na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru 2019. osvojila brončano odličje i velika želja je uspjeh ponoviti i na Europskom.

"Fizički sam spremna, radila sam odlično cijelu godinu i završni val priprema u Makarskoj je prošao bez ozljeda što je bilo najbitnije. Velika mi je želja povezati dvije medalje na dva velika natjecanja i nadam se dobrom, ako ne i najboljem. Samo da još dobijem taj test i da mogu krenuti negativna na put s pozitivnom energijom", rekla je Doris Pole.

Dodajmo da je Europsko prvenstvo nadoknada iz 2020. godine i da je u prvom terminu trebalo biti održano u Hrvatskoj u Zagrebu. Ova godina je godina velikih izazova za hrvatski taekwondo jer su u srpnju Olimpijske igre, a krajem godine Svjetsko prvenstvo. Godina izazova i plesa između pozitivnih i negativnih rezultata i nadamo se poneke medalje...

Prvog dana prvenstva na tatami izlaze Lena Stojković do 46 kg, Kristina Tomić do 49 kg, Luka Turkalj do 54 i Marko Lipovac do 58 kilograma.

FOTO: Josip Regović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!