Nogomet

Najistočniji grad domaćin spoj je različitih kultura

Mihaela Bradovski • subota, 15.05.2021.
Najistočniji grad domaćin spoj je različitih kultura

Među gradovima domaćinima Europskog prvenstva je i Baku. Glavni grad Azerbajdžana moderno je, ali i povijesno odredište koji je sve češći izbor i brojnih stranih turista...

Najistočniji grad domaćin Europskog prvenstva ugostit će, uz Rim, reprezentacije skupine A. Točnije, u njemu će svoje susrete grupne faze natjecanja odigrati Turska, Švicarska i Wales. Grad na obali Kaspijskog jezera izabran je i za domaćina jednog četvrtfinalnog okršaja.

Danas je Baku poželjna turistička destinacija koja svoje posjetitelje prije svega privlači spojem urbanog i povijesnog sadržaja. No jedan drugi spoj posebno intrigira putnike sa Zapada. Panorama glavnog grada Azerbajdžana otkriva perzijski i sovjetski utjecaj, ali i obilježja neogotike i neobaroka. Tu istu panoramu u konačnici zaokružuju moderni skyscraperi od kojih su najpoznatiji Plameni tornjevi.

Burna osvajanja i prisvajanja Azerbajdžana ostavila su trag i na njegovom glavnom gradu, a nakon izdašnih ulaganja posljednjih godina danas ga mnogi zovu gradom kontrasta. Iako nudi luksuzni odmor i noćni život, glavna atrakcija grada i dalje je njegov stari dio, koji se pod nazivom Utvrđeni grad nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Ta povijesna jezgra omeđena je zidom i utvrdama iz 12. stoljeća, kada je Baku i izabran za novi glavni grad Azerbajdžana, a unutar istih tih zidina prema posljednjem popisu živi oko tri tisuće ljudi. Najpoznatije obilježje tog starog dijela grada ipak je 30 metara visoki Toranj djeva (Giz Galasi), a tu su i Sinig Gala minaret, Multani karavan-saraj, Hajji Gayyib hamam te Shirvanshahs palača.

Naslijeđe je to iz vremena pripadanja Safavidskom Carstvu, a i samo ime prijestolnica Azerbajdžana dobila je po perzijskom izrazu Bad-kube. I dan danas Baku je poznat pod nazivom Vjetroviti grad. Baku se izvan svojih zidina počeo širiti u periodu u kojem je Azerbajdžan bio dio Ruskog Carstva. Vjetroviti grad nakon 1872. godine dobiva i svoj industrijski dio poznat pod nazivom Crni grad, a početkom prošlog stoljeća pola svjetske nafte stizalo je upravo iz njegovog pogona. Ona je u njegovom predgrađu otkrivena 1846. godine.

U periodu između 30. ožujka i 2. travnja 1918. Baku je proživio svoje najcrnje dane. 'Mart hadis'l'ri' rezultirali su genocidom u kojem je život izgubilo 12 tisuća Azera. U tom razdoblju nakon Oktobarske revolucije i odvajanja od Ruskog Carstva i ostali su narodi u okruženju pokazali teritorijalne pretenzije. Njegovim su područjem tako prošli i Armenci, Osmanlije te u konačnici Sovjeti, a današnju nezavisnost ostvario je 1991. godine.

Kada je u pitanju razvoj grada nakon raspada Sovjetskog Saveza, srušene su mnoge građevine upravo iz tog razdoblja te su na njihovom mjestu nikle zelene površine; parkovi i vrtovi, a uređene su i plaže zaljeva. Takav uređeni današnji Baku ponosi se svojim šetnicama, alejama i panoramskim parkovima od kojih vrijedi izdvojiti Guvernerov park, Aleju mučenika/Kirov park, Dagustu park, Nizami park, Centralni botanički vrt i Mini-Veneciju u sklopu Baku bulevara.

Ostala obilježja grada najatraktivnija posjetiteljima su Nizami ulica, Trg fontana, Hejdar džamija, Park vojnih trofeja, Centar Hejdar Alijev i Palača sreće. Što se prijevoza tiče, turisti rado biraju vožnje taksijima, koji su od 2011. godine "uniformirani" po uzoru na one londonske samo u crnoj varijanti. Gradskoj prometnoj mreži pripadaju uspinjača, metro i željeznica, a univerzalna prometna kartica služi za plaćanje svega navedenog. Baku luka najveća je na Kaspijskom jezeru.

Olimpijski stadion bio je domaćin finala EL

Olimpijski stadion u Bakuu stadion je UEFA četvrte kategorije i osim što zadovoljava sve standarde Uefe i Fife te IAAF-a. Najveći stadion u Azerbajdžanu dovršen je u veljači 2015. godine i ukupnog je kapaciteta od 69.870 sjedećih mjesta. Temelji su postavljeni 6. lipnja 2011. na 100. obljetnicu azerbajdžanskog nogometa, no s konkretnim se radovima krenulo tek u studenom iduće godine.

Ceremonija i atletska natjecanja Europskih igara 2015. održane su na netom dovršenom novom stadionu, a kada su u pitanju istaknutije utakmice odigrane na njegovom travnjaku riječ je o tri reprezentativna susreta (Norveška, Njemačka, Italija) te dvoboji Qarabaga u Ligi prvaka protiv Rome (rekordnih 67.200 gledatelja), Chelseaja i Atletico Madrida te Europske lige protiv Arsenala. U finale Europske lige 2019. godine Chelsea je s 4:1 slavio protiv Arsenala.

I dok se Olimpijski stadion nalazi u blizini Boyukshor jezera, Međunarodna zračna luka Hejdar Alijev nalazi se s istočne strane grada, a cestovnim prometom ove dvije točke udaljene su 20-ak kilometara odnosno između 20 minuta do pola sata vožnje. Vožnja gradskim linijama traje četrdesetak minuta.

FOTO: Faik Nagiyev / Pixabay

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!