Nogomet

Studija pokazala da 90 posto navijača vjeruje da emocije koje donose na nogometni stadion čine igrače jačima

Sponzorirani članak • četvrtak, 27.05.2021.
Studija pokazala da 90 posto navijača vjeruje da emocije koje donose na nogometni stadion čine igrače jačima

Uoči finala UEFA Lige prvaka u Portu 29. svibnja, Mastercard je objavio rezultate istraživanja "Football Fandom Study" o utjecaju navijača na stadionu na nogometaše...

Uoči finala UEFA Lige prvaka u Portu u subotu, 29. svibnja, a u znak obilježavanja 27 godina partnerstva s ovim nogometnim natjecanjem, Mastercard je naručio istraživanje "Football Fandom Study" koju je podržao i ambasador José Mourinho. Karizmatičan trener, poznat i kao "The Special One", potvrđuje važnu ulogu koju navijači imaju u stvaranju neprocjenjivih nogometnih trenutaka i ističe kako nas je protekla godina naučila da nikada ne uzimamo sport uživo zdravo za gotovo:

"Doista vjerujem u snagu navijača. Čak koristim izraz 'oni ne podržavaju, ne forsiraju, oni igraju'. I imao sam toliko utakmica u kojima sam osjećao da sam pobijedio jer su oni igrali."

To potvrđuju i rezultati istraživanja koje je Mastercard proveo među 12.000 zaljubljenika u nogomet diljem Europe. U sklopu studije „Football Fandom Study“ ispitanici su otkrili čemu se najviše raduju nakon pandemije i koji je utjecaj navijanja na sport te sporta na njih osobno.

Ništa nije bolje od gledanja nogometa uživo, s 90 posto od 12.000 ispitanih navijača koji vjeruju da strast koju unose u igru čini igrače jačima. 86% nogometnih fanova vjeruje da okupljanje kako bi podržali svoje nogometne timove čini ljude optimističnijima u pogledu na život općenito, a 60% kaže da je prolazak kroz uspone i padove gledanja utakmica dobra priprema za suočavanje sa svakodnevicom što je bilo posebno važno u posljednjoj godini.

S ovim se slaže i Mourinho koji vjeruje da su navijači temelj neprocjenjivih nogometnih iskustava: "Ta strast navijača, ta buka, ta energija, taj pritisak. Čak i na utakmicama u gostima, čak i navijači iz drugih klubova, taj antagonizam... naravno da nam to treba."

Povezivanje navijača s neprocjenjivim iskustvima kod kuće

Mastercard je predstavio niz digitalnih iskustava kako bi navijače približio igri iz udobnosti doma. Četiri maskote igrača dobit će priliku upoznati neke od najvećih svjetskih nogometaša virtualno prije finala UEFA Lige prvaka. Moći će komunicirati uživo putem LED zaslona na ulazu u stadion. Ova digitalna inicijativa organizirana je u suradnji s UEFA Zakladom za djecu koja je odabrala dvoje djece s invaliditetom iz Engleske, a njima će se pridružiti i dvoje djece iz Istanbula.

Tu su i druga digitalna iskustva, kao što su virtualna zabava praćenja polufinala uživo uz nogometnu legendu Clarencea Seedorfa, virtualno druženje uživo prije finala s legendarnim brazilskim nogometašem i dobitnikom Zlatne lopte Kakom i virtualno druženjem uživo s Joséom Mourinhom koji će podijeliti odluke i strategije koje su njegov tim dovele do kultne pobjede Porta nad Manchester Unitedom 2004.

Jeannette Liendo, viša potpredsjednica za marketing i komunikacije u Mastercardu Europe, istaknula je: "Finale UEFA Lige prvaka simboličan je događaj koji okuplja navijače diljem svijeta. Od uzbudljivog pogotka do puke radosti koju vežemo uz samu igru, Mastercard se zalaže za povezivanje ljudi s njihovim strastima, i znamo da lopta može pokrenuti nešto neprocjenjivo."

Za više informacija posjetite www.priceless.com.

O studiji

Sve su brojke, osim ako nije drugačije naznačeno, iz 3Gema. Ukupna veličina uzorka bila je 12.000 odraslih ispitanika iz Velike Britanije, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske i Portugala. Terenski rad proveden je između 13. i 17. svibnja 2021. Istraživanje je provedeno putem interneta. Podaci su ponderirani i predstavljaju sve odrasle osobe u zemlji (starije od 18 godina).

O kompaniji Mastercard

Mastercard (NYSE: MA),www.mastercard.com, je globalna tehnološka kompanija u platnoj industriji. Naša misija je povezati te osnažiti digitalnu ekonomiju od koje svi imaju koristi, a to postižemo razvojem inovacija koje transakcije čine sigurnim, jednostavnim, pametnim te lako dostupnim. Stalnim unaprjeđenjem sigurnosnih, inovativnih proizvoda i usluga, Mastercard pomaže pojedincima, financijskim institucijama, javnoj upravi i poslovnim subjektima da ostvare svoj potpuni potencijal. Naša strast glavni je pokretač procesa kako unutar, tako i izvan kompanije. Vizija kompanije koja djeluje u više od 210 zemalja jest stvaranje održivog svijeta u kojem su neprocjenjive mogućnosti dostupne svakom čovjeku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja