Automoto

Matija Jurišić vrlo uspješan u prvom nastupu na FIA PE na brdskim stazama

Sportnet • četvrtak, 03.06.2021.
Matija Jurišić vrlo uspješan u prvom nastupu na FIA PE na brdskim stazama

Riječanin Matija Jurišić svoj prvi nastup na FIA PE zaključio je na trećem mjestu klase...

U nepuna četiri tjedna održane su tri uvodne utrke ovogodišnjeg FIA Prvenstva Europe u automobilizmu na brdskim stazama. Poslije Portugala i Španjolske, treći ogled najboljih europskih asova, održan je na svjetski poznatoj stazi u češkom Sternerku, dugoj 7.800 metara. U utrci Ecce Homo Sternberk sudjelovalo je više od 130 vozača iz desetak europskih zemalja, a jedini hrvatski automobilist bio je mladi 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić. Nastupio je u svojoj Škodi Fabia S2000 grupe 4 Kategorije I.

Usprkos promjenjivim uvjetima, treninzi i bodovne utrke vozile su se i po mokroj i po suhoj stazi, pa je od izuzetnog značaja bio pravi odabir guma.

"Zadovoljan sam svojim prvim nastupom na utrci Europskog prvenstva. Konkurencija je izuzetna, bilo je puno iskusnih i trofejnih vozača, a meni je ovo bila tek peta brdska utrka u karijeri, prva s europskim predznakom. Prva je vožnja prošla dobro, držao sam drugo mjesto klase, a u drugu sam krenuo s gumama koje su se pokazale problematičnim da bih ponovio slično vrijeme, pa sam se morao zadovoljiti trećim mjestom klase. Za početak dobro, a još bolje kao trening za hrvatsko prvenstvo u Skradinu krajem tjedna", kazao je po povratku iz Češke jedan od ponajboljih mladih hrvatskih automobilista, najuspješniji domaći automobilist sezone 2020.

U utrci za bodove Europskog prvenstva sudjelovalo je 37 vozača u dvije kategorije. U onoj jačoj, sportskoj, formula i prototipova, novi sraz dvojice najboljih europskih vozača, sunarodnjaka iz Italije, završen je pobjedom Christiana Merlija (Osella FA 30) koji je u dvije vožnje bio uspješniji od Simonea Faggiolija (Norma M20 FC) za 466 tisućinki sekunde. Pobjedu Kategorije I očekivano je odnio domaći lider Dan Michl (Lotus Elise), ukupno na 12. mjestu. Jurišić je ukupno bio 30., a u kategoriji 13., no u bodovnu listu PE upisao je svojih prvih 15 bodova. U konačnici, za nepune tri sekunde bio je uspješniji u generalci i ispred svojevremenog europskog prvaka, i jedinog Slovenca na utrci, Aleša Preka (Honda Civic TypeR) koji je polučio pobjedu svoje grupe 5.

Jurišića krajem ovog tjedna u izuzetno brojnoj konkurenciji očekuje novi nastup, druga utrka hrvatskog prvenstva u Skradinu, na jednoj od najljepših staza u nas, na kojoj je svoj prvi automobilistički nastup prije godinu dana zaključio na trećem mjestu Kategorije I i pobjedom grupe A domaćeg prvenstva.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!