Automoto

Skradin otvorenih vrata dočekao automobiliste

Sportnet • subota, 05.06.2021.
Skradin otvorenih vrata dočekao automobiliste

Ovog vikenda grad Skradin, koji se diči rijetkom titulom spomenika kulture, praktično, u jednom je danu broj svojih žetelja uvećao najmanje za – petinu.

Sa svih krajeva Europe, iz deset zemalja, u ovaj pitoreskni gradić sjatila se masa svijeta, ne običnog – već neobičnog, onog opčinjenog mirisom benzina i brzinama, konjima pod poklopcima robusnih strojeva na četiri kotača – jednostavno zvanim – automobili (a poneki i – bolidi). Sve do jednog, preteče su, danas najpoznatijeg hrvatskog i jedinog automobilskog proizvoda – nevere.

I tako 15. godinu u nizu, u jedan od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova Krka, u njegov središnji grad Skradin, a sve pod jedinstvenim imenom Nagrade Grada Skradina, pristiglo je više od 180 vozača i četiri puta više njihove pratnje na međunarodnu automobilističku utrku, na jednoj od najljepših domaćih brdskih staza. Za sve to zaslužni su istinski neimari auto moto sporta, vrijedni suci i svi aktivisti Autokluba Mihovil iz Šibenika, koji su i posljednje atome snage utrošili u pripremu još jednog istinskog spektakla. I sve to u antičkoj Scardoni staroj više od 2.000 godina, već spomenutom gradu spomeniku kulture i službenom ulazu u NP Krka, vrhunskoj gastronomskoj destinaciji i nezaobilaznoj nautičkoj destinaciji. U moru, u vodi koja odiše slatkovodnom Krkom, uz rivu privezane skupocjene jahte i brodovi svih vrsta i zastava, a u središnjem parku automobili spremni na novi međunarodni ogled brzine.

Predvodi ih prošlogodišnji pobjednik kultnog Buzeta, kojem u automobilističkom smislu sve više nalikuje Skradin, Francuz Sebastien Petit, koji je samo prije pet dana u Češkoj osvojio sedmo mjesto u onoj najjačoj europskoj konkurenciji. Uz njegov, još je u Skradinu 12 formula i prototipova, među kojima i jedan novitet legendarnog letećeg Slovenca Marjana Smrdelja. Njegov bolid predstavljen je i Šibenčanima, u prijepodnevnim satima, na središnjem gradskom trgu, a društvo mu je radio robusni Mitsubishi Zagrepčanina Domagoja Perekovića, pretendenta na domaću pobjedu, ali i vodećeg u hrvatskom prvenstvu poslije utrke u Stubičkim Toplicama. Na jednom mjestu vidjeti ponovno, nakon zatvorenosti svijeta i života (zbog korone) toliko sretnika da voze, obaraju rekorde, druže se i vesele – životu, prava je sreća. Nije li sreća među 184 prijavljena imati na listi gotovo nevjerojatnu brojku od 116 hrvatskih automobilista. Pitanje za milijun kuna – je li u kojoj garaži još koji ostao. Odgovor je – jest. Ako ne prije, ima rok i zadaća - svi na završnicu ljeta, sredinom rujna, na drugi ovogodišnji brdski jubilej, onaj buzetski, četrdeseti rođendan, hrvatske i europske brdske automobilističke perjanice.

Čast i zahvalnost domaćinima, ukazao je i Upravni odbor Hrvatskog auto i karting saveza, koji u dane ovog oktanskog vikenda, u Skradinu održava i jednu od svojih redovnih sjednica Upravnog odbora.

Subota je dan treninga, nedjelja je dan bodovnih vožnji, dvije za ukupni poredak i uz nagrade bodove za hrvatsko, slovensko i bosansko-hercegovačko brdsko automobilističko prvenstvo.

Vikend je za – Trke priko Krke!

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!