Automoto

Skradin domaćin automobilistima: Petitu pobjeda, Perekoviću rekord

Sportnet • ponedjeljak, 07.06.2021.
Skradin domaćin automobilistima: Petitu pobjeda, Perekoviću rekord

Jubilarna skradinska brdska utrka okupila je 161 vozača iz deset zemalja, a brojna publika je uživala...

Francuski automobilist Sebastien Petit vožnjama u prototipu Nova NP01-2 opravdao je ulogu favorita jubilarne 15. Nagrade Grada Skradina 2021, sada već tradicionalne međunarodne automobilističke utrke održane na stazi uz Krku. Sudjelovao je 161 vozač iz deset europskih zemalja, a među njima bile su i četiri vozačice. Vrhunsku su organizaciju cjelokupne manifestacije polučili sportski djelatnici šibenskog Autokluba Mihovil, u suradnji s brojnim klubovima i tehničkim službama, a velikom podrškom domicilnog domaćina Grada Skradina.

Petit je do ukupne pobjede stigao praktično tek u samoj završnici druge i odlučujuće vožnje izvrsno pripremljenom. 3.387 metara dugom stazom, kada je odvezao i najbolje vrijeme dana 1:24,211 minuta uz prosjek 141,074 km/sat.

Time je nadoknadio zaostatak kojim je najboljim vremenom prve vožnje dozvolio slovenskom internacionalcu Patriku Zajelšniku u prototipu Norma MF20FC V8 da mu bude istinski i očekivani najveći konkurent i rival za pobjedu. Presudile su nijanse i u konačnici Petit je slavio ukupnom pobjedom uz prednost od 751 tisućinku sekunde. Treće je mjesto pripalo ujedno najuspješnijem vozaču s hrvatskom licencom, Mađaru Laszlu Szasu (AK Dubrovnik Racing) koji je tako formulom Reynard F 3000 Zytec pobijedio i u Kategoriji II hrvatskog nacionalnog prvenstva.

S nestrpljenjem se očekivao novi dvoboj dvojice najboljih domaćih vozača Kategorije I Domagoja Perekovića (AMK Zanatlija Zagreb) i Deana Dimitrijevića (AKK Velika Gorica). Pereković se u svom robusnom Mitsubishi Lanceru Evo IX ovog puta pokazao spremnijim, a sve je potvrdio i novim rekordom staze za Kategoriju I vozeći u prvoj vožnji 1:37,201 (prosjek 122,220 km/sat), što je gotovo tri sekunde brže od prošlogodišnjeg kojeg je postavio Dimitrijević. On se ove godine u Skradinu morao zadovoljiti drugim mjestom, dok je u međunarodnoj konkurenciji treći bio Milan Bubnič u legendarnoj Lancia Delta HF Integrale.

Krajnje zanimljivi bili su raspleti u poretku preostalih grupa. Tako je pobjedu u međunarodnom dijelu grupe N odnio Crnogorac Vasilije Jakšić (Mitsubishi Lancer Evo IX), dok je grupa A drugu godinu za redom na ovoj stazi pripala talentiranom i sve uspješnijem 18-godišnjem Riječaninu Matiji Jurišiću koji se još jednom potvrdio vrhunskim vožnjama u svojoj Škoda Fabia S2000.

U hrvatskom prvenstvu postolje grupe E1 uz Perekovića i Dimitrijevića trećim je najboljim rezultatom ostvario Splićanin Ante Alduk (VW Golf R32T) iz AK Fly with Kolman. U grupi N postolje su osvojila trojica vozača Autokluba Dubrovnik Racing, pbjedom je slavio Stijepo Manenica, drugi Nikola Radnjić i treći Đivo Franić. U grupi A uz Matiju Jurišića (AK Župa Dubrovačka) do postolja su stigli Ivan Pulić (AK Dubrovnik Racing) i Ivan Batalić (AK Solin). Ekipno su slavili Dubrovčani ispred AK Župa Dubrovačka i zagrebačkog Fly with Kolman. U hrvatskom prvenstvu povijesnih automobila nova pobjeda Igora Vičevića (AK Rijeka) ispred članova AK Opatija Dorijana Kljuna i Dina Ćućića.

Utrka je uz hrvatsko prvenstvo bodovana i za slovensko (najbolji Vladimir Stankovič u formuli Lola B09) i bosansko-hercegovačko (najbolji Salih Ljubijankić, Honda Civic).

Rezultati – ukupno 1.Petit (Francuska,Nova NP01-2) 2:51,057 minuta (zbirno vrijeme 2 vožnje), 2.P.Zajelšnik (Slovenija,Norma MF20FC V8) +0,751 sekunda, 3.Szasz (AK Dubrovnik Racing, Reynard F 3000 Zytec) +16,623, 4.Gradischnig (Austrija, Norma M20PC), 5.Stankovič, 6.Pereković, 7.Dimitrijević, 8.Bubnič, 9.Berto (Italija, Tatus FA010 Abarth), 10.A.Zajelšnik (Slovenija, Norma MF20FC V8).

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!