Automoto

Otvorenje nove sezone Alpe Adria na Automotodromu Grobnik

Sportnet • četvrtak, 24.06.2021.
Otvorenje nove sezone Alpe Adria na Automotodromu Grobnik

Prva ovogodišnja utrka najstarijeg regionalnog moto natjecanja Europe, 77. u nizu na grobničkoj stazi okupit će stotinjak motociklista iz desetak zemalja u više različitih bodovnih sustava...

Motociklističke utrke, one službene, vraćaju se na našu jedinu, svijetom priznatu stazu Automotodroma Grobnik u okviru trodnevne manifestacije jedinstvena imena Auto moto show Grobnik 2021., što se održava od 25. do 27. lipnja, a okupit će uz stotinjak motociklista i više od 50 automobilista.

Bit će to, nakon dugog niza godina, ponovo jedan vikend u kojem će, u odvojenim programima, bodove u utrkama sakupljati vozači i dva i četiri kotača, a organizatori su Motociklistički klub Kvarner i Auto sportski klub Kastavac uz domaćina Automotodrom Grobnik d.o.o.

"Ovog vikenda predstoje nam prve dvije bodovne utrke Alpe Adria International racing Championshipa, nekad znanog kao Alpe Adria Cup koji je začet davne 1992. upravo na našoj stazi. Prvenstvo je već trebalo početi, ali i ovogodišnji kalendar skrojila je pandemija koronavirusa, pa je utrka u Poljskoj otkazana. Uz našu utrku očekuju se još utrke u Slovačkoj, Češkoj i Italiji. No, nije samo Alpe Adria interesantan, već i europski kupovi dviju klasa, a posebno European SSP 300 Womens Cup, utrka koja se prvi put održava izvan Italije, a zahvaljujući europskoj i talijanskoj motociklističkoj federaciji, nama je ukazano povjerenje domaćinstva. Očekujemo 20-tak motociklistkinja u krajnje neizvjesnom i zanimljivom nadmetanju", kazuje nam direktor utrke, ali i predsjednik AAIRC Robert Žiković.

Ovogodišnji AAC vozi se u četiri klase: SuperSport 300, SuperStock 600, SuperStock 1000 i Superbike, od kojih su one u klasama 300 i 1000 u bodovnom sustavu Euro kupova. U svim se utrkama očekuje stotinjak vozačica i vozača iz desetak zemalja, a boduju se i državna prvenstva više zemalja, uz Hrvatsku još i Srbije, Češke, Slovačke, Švicarske i Rumunjske.

Boravak motociklista na Automotodromu Grobnik iskoristit će se i za predstavljanje novog sustava utrka FIM Mini GP u okviru Alpe Adria serije čime je promotor ovog natjecanja Dorna odao priznanje udruženju Alpe Adria da bude nositeljem za četiri utrke što će na motociklima marke Ohvala 160 biti domaćinom od srpnja do rujna ove godine. Uz dvije utrke u Slovačkoj, te jednu u Češkoj, zaključna ove sezone vozit će se krajem rujna na znanoj karting stazi u Novom Marofu.

Obzirom da još uvijek vlada vrijeme nedorečenih pravila, nedovoljne procijepljenosti i masovnijeg okupljanja, te smanjenu prisutnost korone, utrke ovog vikenda na Grobničkom polju neće biti dostupne za širok krug gledatelja, a trodnevni program provodi se uz stroge epidemiološke mjere.

Slobodni treninzi voze se u petak od 8 do 14,30 sati, u tri cjeline s pet različitih grupa. Prvi službeni trening na rasporedu je u subotu od 8 sati, a start prve bodovne utrke klase 300 ccm je u 11,30 sati. Nakon nedjeljnog warm upa, što počinje u 8 sati, drugi niz bodovnih vožnji predviđen je od 10 sati. Poslijepodnevni termini sva tri dana rezervirani su za automobilističke treninge i utrke.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!