Ostali sportovi

Lasickene i Sidorova predvode malu grupu od deset ruskih atletičara i atletičarki u Tokiju

Branimir Korać, HINA • utorak, 29.06.2021.
Lasickene i Sidorova predvode malu grupu od deset ruskih atletičara i atletičarki u Tokiju
Foto: AP Images

Trostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Marija Lasickena i svjetska prvakinja u skoku s motkom Anzhelika Sidorova predvodit će deset ruskih atletičara i atletičarki kojima je dopušteno da se natječu na Olimpijskim igrama u Tokiju, priopćio je u utorak Ruski atletski savez.

Svjetska atletika prošle je godine kaznilo suspendiranu rusku atletsku federaciju i ograničilo broj ruskih sportaša kojima je dozvoljeno da se natječu na ovogodišnjim Olimpijskim igrama na deset kao odgovor na sustavno dopingiranje koje je vodio sam Savez.

Savez je objavio da je među desetoro i Sergej Šubenkov, svjetski prvak iz 2015. godine i osvajač srebrnih medalja na Svjetskom prvenstvu 2019. u disciplini 110 m s preponama. Tridesetogodišnjak je prošli tjedan oslobođen optužbi za doping.

U reprezentaciji su i skakači u vis Mihail Akimenko, osvajač srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu 2019., i Ilja Ivanjuk, koji je na tom istom natjecanju uzeo broncu te skakačica u dalj Darja Klišina, koja je bila jedina ruska atletičarka kojoj je bilo dopušteno da se natječe 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tu su i trkači Elvira Khasanova i Vasilij Mizinov, srebrni na 20 kilometara na Svjetskom prvenstvu 2019., kao i desetobojac Ilja Škurjenjov i bacač kladiva Valery Pronkin.

Ruska atletska federacija suspendirana je 2015. godine nakon izvještaja koje je naručila Svjetska antidoping agencija (WADA) u kojem su pronađeni dokazi o masovnom dopingu među atletičarima i atletičarkama u toj zemlji. Nekim ruskim sportašima dopušteno je da sudjeluju na međunarodnim natjecanjima kao neutralni sportaši nakon što su dokazali da treniraju u okruženju bez dopinga.

Na OI u Tokiju Rusi će se natjecati bez svoje zastave i himne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!