Vodeni sportovi

20 najboljih windsurfera svijeta stiglo u Bol

HINA, Mihaela Bradovski • srijeda, 30.06.2021.
20 najboljih windsurfera svijeta stiglo u Bol

Još nas samo dva dana dijele od početka natjecanja u Bolu na Braču na koje su već stigli najbolji svjetski jedriličari na dasci u muškoj i ženskoj konkurenciji, top dvadeset natjecatelja na svijetu u disciplini slalom.

Natjecatelji će kroz šest dana voziti ukupno 15 regata a titulu najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji saznat ćemo u srijedu, 7. srpnja.

Dosad je na regatu prijavljeno 36 muškaraca i jedanaest žena, dok se danas tijekom dana očekuje još desetak posljednjih prijava.

Od poznatih imena među prijavljenima nalaze se Basile Jacquin, aktualni svjetski prvak, te Maciek Rutkowski, četvrti slalomaš na svijetu, osebujni poljski reper koji je i pobjednik prošlogodišnje bolske PWA regate, zbog pandemije jedine održane u 2020. Djelomično je i zbog toga PWA (Professional Windsurfing Association) donio odluku da se ovogodišnja regata u Bolu u organizaciji Zoo station Bol boduje ravnopravno s ostalim poznatim natjecanjima, kao što su ono u Izraelu, održano u lipnju, te u Syltu u Njemačkoj i Južnoj Koreji. Ova je odluka i razlog zbog kojega ćemo ove godine u Bolu gledati elitu jedrenja na dasci koju do sad još nismo imali prilike ugostiti u našim krajevima.

Slalom je disciplina u jedrenju na dasci u kojoj je najvažnija brzina, a surferi, koji postižu i do 40 milja na sat, jedre kroz regatno polje u kojemu njih velik broj pokušava što brže proći kroz zadano polje, u najboljoj putanji napraviti okrete oko zadanih bova te pritom prestići sve konkurente i prvi proći kroz ciljnu liniju.

"Ovo što u 2021. imamo u Bolu je Wimbledon windsurfinga, a Bol je kultno mjesto za jedrenje na dasci u Hrvatskoj koja broji vjernu publiku i vjerojatno najbolju atmosferu – zbog jakog maestrala i općenito odličnih uvjeta za sportove vezane uz vjetar, blizine Zlatnog rata, ali i raznolikosti i zajedništva svojih stalnih članova", kazao je Toni Bulić, organizator regate.

Od hrvatskih natjecatelja nastupit će i Enrico Marotti iz Voloskog, trenutno šesti na svijetu, višestruki prvak Hrvatske, amaterski svjetski prvak 2018. i vjerojatno naš najbolji slalomaš svih vremena, te Luka Mratović, iskusni natjecatelj koji je nastupio na trima olimpijskim igrama. Od mladih snaga nastupit će šesnaestogodišnji Ian Anić iz Bola i osamnaestogodišnja Lara Bulić iz Supetra. Iako je u ženskoj konkurenciji bilo dosta ozljeda pa neke od najboljih natjecateljica ipak neće nastupiti u Bolu, Lara će imati tešku protivnicu u Helle Opedal, devetnaestogodišnjoj Norvežanki koja je nova svjetska nada slalom windsurfinga.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!