Ostali sportovi

Andrej Vištica uspješno odradio prvi Ironman ove godine

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 05.07.2021.
Andrej Vištica uspješno odradio prvi Ironman ove godine

Ironman Lanzarote, utrka koju će zbog težine mnogi vrhunski triatlonci zaobići, utrka koju zbog teških uvjeta, klime pod utjecajem vulkanskih djelovanja, mnogi s pravom uspoređuju sa finalom svjetskog prvenstva na Havajima, doživjela je jučer svoje 29. izdanje u pitoresknom Puerte del Carmen na Lanzaroteu na Kanarskim otocima.

Riječ je vjerojatno o najtežoj utrci u Ironman seriji koja uz 3.8 km plivanja u često valovitom moru uključuje i 180 km vožnje biciklom uz ukupni uspon od 2300 metara te 42.2 km trčanja na velikoj vrućini. Ovogodišnje izdanje imalo je i poseban naboj obzirom da je riječ o prvoj utrci nakon gotovo dvije godine zbog svima poznatih razloga. Naš najbolji triatlonac, Andrej Vištica, je nakon petog mjesta 2018. jučerašnju utrku završio na, na kraju vrlo dobrom, 12. mjestu.

Andrej je utrku završio s ukupnim vremenom od 9 sati, 13 minuta i 15 sekunde i time za pobjednikom Andyem Boechererom zaostao 39 minuta.

Prekrasno jutro u Puerte del Carmen ni na koji način nije pokazivalo kakav nas borbeni dan očekuje na plivačkim, biciklističkim i trkačkim stazama četvrtog najvećeg otoka u Kanarskom arhipelagu. PRO kategorija kreće pet minuta prije s plivanjem od AGE kategorije. Plivanje je bilo prilično teško zbog valova i iz mora prvi izlazi Nick Kastelein za 50 minuta i 15 sekundi, kasniji pobjednik Boecherer izlazi tek 12., ali pravi šok nastaje za Višticu kada je shvatio da je nakon plivanja zauzeo tek 28. mjesto s čak deset minuta i pet sekundi zaostatka vodećim Kasteleinom.

Nastaviti ili odustati pitanje je koje je visilo u zraku jer su rijetko i najveći uspijevali dostići ovoliki zaostatak nakon plivanja.

No, tu se pokazuje karakter i čelična volja i Vištica redom prelazi na biciklu dvostrukog pobjednika ove utrke Degasperia, triatlonsku legendu Ivana Ranu i ulazi u drugu tranziciju kao 12. za 16 minuta zaostatka za tada već prvim Boechererom. Tada nastupa Andrejeva najjača disciplina - trčanje.

Kreće žestokim tempom između 3:30 i 3:50 minuta po kilometru i gotovo fanatičnim ritmom redom ruši jednog za drugim Costesa, Olsena, Odeyna, Jaberga, Wijnaldu i na 30. km izbija na sedmo mjesto, iza triatlonske legende Nilsa Frommholda. Zaostatak je oko tri minute i sve izgleda kao savršeni scenario za hvatanje šestog mjesta i kvalifikaciju na Svjetsko prvenstvo na Havajima u listopadu 2021. No, tada nastupaju problemi, gdje zbog velikog forsiranja na biciklu i trčanju kako bi dostigao konkurente noge postaju drvene i Andrej uz tešku muku i tempo od jedva 5:30 minuta po kilometru završava utrku kao 12.

"Nakon odličnih priprema napokon je došla nakon dvije godine stanke uzrokovane COVID-om i prva službena utrka. Ova utrka trebala je biti test tjelesne spremnosti, a na koncu pokazala se pravim testom karaktera. Loše sam krenuo i samo povećavao razliku do vodećih, no pokazao sam upornost i mentalnu snagu i na zadnjem dijelu staze povukao maksimalno. Nedostajalo je samo malo, ali sam jako zadovoljan učinjenim. Iz ove utrke naučio sam dobre lekcije koje ću primjeniti na svom glavnom cilju sezone - završavanju Ironman utrke ispod osam sati i rušenju hrvatskog rekorda koji je trenutno osam sati i 12 minuta", izjavio je Andrej nakon utrke.

Primarni cilj sezone je rušenje hrvatskog rekorda u Ironmanu za kraće od osam sati te nastup na svjetskom Ironman prvenstvu 2021. godine koje će se održati na Havajima. Obzirom na neizvjestan kalendar utrka još nije odlučio na koje će dvije utrke iz Ironman serije nastupiti u rujnu. Ono što je sigurno je da će nastupiti na Embrunmanu i Triatlon Alpe d’Huez na kojima tradicionalno nastupa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!