Ostali sportovi

Slovenci htjeli nositi dvije zastave, MOO odbio inicijativu

Branimir Korać, HINA • petak, 23.07.2021.
Slovenci htjeli nositi dvije zastave, MOO odbio inicijativu
Foto: AP Images

Međunarodni olimpijski odbor odbio je inicijativu potpredsjednika Europske komisije Margaritisa Schinasa i slovenskog premijera Janeza Janše da bi olimpijska delegacija Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava Europskom unijom, na svečanosti otvaranja OI u Tokiju, pored slovenske, nosila i zastavu EU-a, objavila je slovenska novinska agencija STA pozivajući se na vijest portala Politico.

Schinas i Janša u pismu MOO upućenom u nedjelju nošenje zastavu EU-a su obrazložili time da ona simbolizira europsko jedinstvo i vrijednosti na kojima se temelji EU, a koje su u skladu sa vrijednostima olimpijskog pokreta.

"Svaka olimpijska delegacija može biti predstavljena samo jednom zastavom i nisu dopuštene nikakve iznimke. U protivnom MOO bi bio suočen sa zahtjevima raznih institucija, koje također kao i EU, dijele vrijednosti olimpijskog pokreta. U Tokiju će biti sportaši iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora te olimpijska ekipa izbjeglica što je dovoljno jasna poruka o miru i solidarnosti u cijelom svijetu", odgovorili su iz MOO-a.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!