Vodeni sportovi

Veliki mađarski plivač Laszlo Cseh završio natjecateljsku karijeru

Branimir Korać, HINA • petak, 30.07.2021.
Veliki mađarski plivač Laszlo Cseh završio natjecateljsku karijeru
Foto: AP Images

Sjajni mađarski plivač Laszlo Cseh (35) objavio je prekid karijere nakon što je u finalu utrke na 200 metara mješovito na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio sedmo mjesto.

Bile su to njegove pete olimpijske igre, a ukupno je osvojio šest medalja - četiri srebra i dvije bronce.

Brojni plivački stručnjaci Cseha smatraju najvećim plivačem svih vremena koji na OI nije uspio osvojiti zlato.

Vrhunac karijere poklopio mu se s dominacijom najuspješnijeg olimpijca svih vremena Amerikanca Michaela Phelpsa. Tri puta je Mađar bio drugi na OI iza nevjerojatnog Phelpsa, rekordera sa 28 olimpijskih medalja pri čemu 23 zlatne.

Kada ga ja napokon uspio dostići u Rio de Janeiru 2016. u finalu utrke na 100 delfin, pobjedu je odnio singapurski plivač Joseph Schooling.

"Bilo se zanimljivo boriti s Phelpsom, on me inspirirao da budem još bolji," kazao je 35-godišnji Mađar koji je osvojio i 13 medalja na svjetskim prvenstvima pri čemu i dva zlata. U Montrealu 2005. je pobijedio na 400 mješovito, a 10 godina kasnije u Kazanju na 200 delfin.

Na europskim prvenstvima osvojio je 14 zlatnih medalja u 50-metarskim i 16 europskih zlata u 25-metarskim bazenima.

Očekivalo se kako će karijeru završiti prošle godine u Tokiju, no pandemija koronavirusa odgodila je Olimpijske igre za godinu dana. Bila je to za njega teška godina i na drugi način. Njegov otac, Laszlo stariji, umro je u kolovozu prošle godine u 68. godini.

Supruga Diana potaknula ga je da nastavi trenirati.

"Ovo je bio najbolji način zatvaranja jedne priče, jer sam sada smiren u mislima. Sada je savršeno vrijeme da završim karijeru, odmorim se i provedem puno vremena sa suprugom," kazao je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!