Ostali sportovi

Jahač Andrew Hoy postao najstariji Australac osvajač medalje

HINA, Matej Kačan • ponedjeljak, 02.08.2021.
Jahač Andrew Hoy postao najstariji Australac osvajač medalje
Foto: AP Images

Podijeljena su odličja u nekim disciplinama konjičkog sporta, a u povijest se upisao 62-godišnji Andrew Hoy koji je postao najstariji Australac osvajač medalje...

Australski jahač Andrew Hoy posto je sa 62 godine najstariji osvajač olimpijske medalje u povijesti svoje zemlje nakon što je osvojio dvije medalje u eventingu, disciplini konjičkog sporta koja obuhvaća natjecanja u cross-countryju, dresuri i preskakanju prepona.

Hoy je na grlu Vassily de Lassos prvo osvojio srebro u ekipnom natjecanju, a potom i broncu u pojedinačnoj konkurenciji stigavši ukupno do svog šestog olimpijskog odličja na osmim olimpijskim igrama.

"Ovo je poseban trenutak, ne događa se često", kazao je Hoy koji je postao najstariji australski osvajač olimpijskog odličja. Do sada je rekord držao Bill Roycroft koji je u istoj disciplini na OI u Montrealu 1976. osvojio broncu kao 61-godišnjak.

"Ne dolazimo na prvenstva, posebno na Olimpijske igre, da bismo završili na četvrtom, petom ili šestom mjestu. Došli smo po medalju," dodao je Hoy posebno istaknuvši svoje grlo.

"Imam fantastičnog konja, Vassily de Lassos je jedan od najvećih svjetskih konja."

Hoy je debitirao na olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, a do sada je osvojio tri zlata, dva srebra i broncu.

"Kada sam se počeo baviti sportom, bio sam ponosan što sam bio najmlađi u timu. Sad me sportaši u Olimpijskom selu pitaju što radim, jesam li službenik, a ja im kažem da nisam, sportaš sam", dodao je.

Australac je postao najstariji osvajač olimpijskog odličja nakon Švicarca Louisa Noverraza koji je u Meksiku 1968. godine osvojio srebro u jedrenju sa 66 godina. Međutim, rekorder je švedski strijelac Oscar Swahn koji je na OI u Antwerpenu 1920. godine osvojio srebro sa 72 godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!