Automoto

Nenad Damarija pomeo konkurenciju u autoslalomu u Prelogu

Sportnet • petak, 03.09.2021.
Nenad Damarija pomeo konkurenciju u autoslalomu u Prelogu

Prelog je proteklog vikenda odisao oktanski. Sportski zanesenjaci opijeni brzinama i mirisom benzina, okupljeni u Auto karting klubu DS Racing Prelog, već su u proljeće prošle godine željeli organizirati automobilistički spektakl u svom gradu, ali spriječila ih je korona i obustava svih natjecanja. Sada su u potpunosti uspjeli.

Na prvo natjecanje 1. Autoslalom-Nagrada grada Preloga 2021. – Fletni i stekli ovogodišnjeg hrvatskog prvenstva u autoslalomu došlo je 39 vozačica i vozača iz 13 klubova, a okupili su i kremu društveno-političkog i gospodarskog miljea, sve do ministara.

Natjecateljska staza bila je pozicionirana gotovo u samom centru, na potezu Ludbreška ulica – Otok, ukupne duljine 1.500 metara, s 31 slalom vratima, raspoređenih u 11 sektora. Izazovna, prvi puta za svakoga. No, očekivano prvim je favoritom slovio posljednji, ali i višegodišnji državni prvak Puljanin Nenad Damarija. I to se obistinilo.

Nenad Damarija, automobilist Autokluba Pula-Rovinj, svojim je trofejnim Autobianchijem A112 1,4 odvezao tri maestralne vožnje, bez greške, a sa dvije bolje, koje se uzimaju u završno bodovanje, stekao je prednost od 4,345 sekundi ispred drugoplasiranog u ukupnom poretku Igora Bogovića iz AK Buzet Autosport, koji je vozio Peugeot 106. A onda na ljestvici rezultata slijedi obiteljsko stablo Radovanovića, znane zagrebačke automobilističke obitelji. Znani od ranije, nakon podulje pauze, dođoše braća Aleksandar i Tvrtko, ostvarivši jednim automobilom Peugeot 106 Proto izvrsno treće i četvrto mjesto generalke, s međusobnim razmakom od nekih sekundu i pol. Da bi zaokružio obiteljski uspjeh pobrinuo se mladi Matej, posljednje vrijeme čest uspješni gost automobilističkih natjecanja, Aleksandrov sin koji je bio šesti ukupno, ali i najuspješniji među sedam juniora. Vrijedi dodati da su svojim rezulatima u cijelosti ispunili tri pozicije pobjedničkog postolja klase 6.

U grupi II sportskih automobila poredak je identičan generalci, dok su u grupi I serijskih automobila slavili Goran Sruk (Dubrava) prvim mjestom, Ivan Dropučić (AKK Fly with kolman) drugim i Gian Karlo Ciglar (AK Dugo selo) trećim mjestom, koji je bio pobjednikom najbrojnije klase 2 serija. Među juniorima, iza Mateja Radovanovića plasirali su se Marin Leš (AK Zagorje) i već znano oktansko ime - Dario Merlić (AMK Zanatlija Zagreb).

Pulska vozačica Iva Damarija, članica AK Pula-Rovinj, najtrofejnija hrvatska automobilistkinja posljednjeg desetljeća, a i dulje, supruga ukupnog pobjednika, pobjedom u konkurenciji vozačica upotpunila je obiteljsku riznicu trofeja. Druga je bila Ivana Robić Cavor (AK Ina Delta Zagreb), a treća Mirela Stern (AK Dugo Selo).

Među četvero članova domaćeg kluba najbolji rezultat upisao je pobjedom u klasi 1 serijskih automobila Saša Čaklović, dok je najbrojnija klupska družina AK Ina Delta Zagreb, s deset sudionika, zasluženo slavila ekipnu pobjedu ispred domaćina AKK DS Racing Prelog i trećeplasiranog AK Pula-Rovinj.

Radovanovići su ujedno bili najuspješniji ukupnog poretka Otvorenog prvenstva Zagreba.

Od 39 sudionika samo sedam ih je odvezlo sve tri vožnje bez ijedne greške, a u njihovim, ali i vožnjama svih koji su probili oktanski led u Prelogu, uživali su duž staze i u centru Preloga, gdje je bio park vozača, brojni mještani, ali i oni koji su na djelu došli vidjeti vrsne automobiliste. Organizacija usješna, vjetar je u leđa velikim entuzijastima koji imaju planova obogatiti hrvatski oktanski sport manifestacijama, ali i rezultatima svojih članova, uz punu podršku Grada Preloga, koji je i ovom zgodom bio pokrovitelj manifestacije.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!