Nogomet

Europski savezi mogli bi napustiti Fifu ako prođe SP svake dvije godine

HINA, Matej Kačan • srijeda, 20.10.2021.
Europski savezi mogli bi napustiti Fifu ako prođe SP svake dvije godine
Foto: AP Images

Ne prestaje otvoreni rat oko ideje da se Svjetsko prvenstvo organizira svake dvije godine, a neki bi europski savezi mogli napustiti Fifu ako nastavi ustrajati na ideji...

Nekoliko nogometnih saveza iz europskih zemalja moglo bi prekinuti članstvo u Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) ako se realizira ideja o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, prenosi dpa. Dpa, pozivajući se na vlastite izvore, navodi kako bi se na takav drastičan korak moglo odlučiti više od desetak europskih nogometnih saveza.

"Ovo je najgore rješenje i ekstremna mjera. Ali ako ništa drugo, iskoristit ćemo ga kao protest protiv planova Fife" objasnio je moguće povlačenje predsjednik Danskog nogometnog saveza Jesper Möller.

Europska nogometna federacija (UEFA) i Južnoamerička nogometna federacija (CONMEBOL) oštro se protive Fifinoj ideji o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine. Sindikat igrača FIFPro također je izrazio zabrinutost zbog povećanog radnog opterećenja nogometaša i nedostatka konzultacija prilikom donošenja takvih odluka. Oglasio se i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) koji je izrazio zabrinutost jer bi takva odluka nanijela štetu i drugim sportovima.

Prema statutu Fife, članovi mogu napustiti krovnu nogometnu organizaciju na kraju kalendarske godine nakon što su svoj potez najavili šest mjeseci ranije. U tom slučaju mogu nastaviti igrati na Uefinim natjecanjima, ali ne i Svjetskom prvenstvu kojeg organizira FIFA.

FIFA i dalje ne odustaje od ideje uvođenja Svjetskog prvenstva svake dvije godine. Trenutačno provodi studiju izvodljivosti o praktičnosti organiziranja prvenstava svake dvije godine usprkos žestokih kritika raznih federacija, klubova, igrača i navijačkih skupina.

Ovog tjedna FIFA će održati videokonferencije kako bi prikupila razmišljanja izbornika nogometnih reprezentacija o reformi međunarodnog kalendara, te uvođenju svjetskog prvenstva svake dvije godine.

"Nitko nije zadovoljan trenutnom situacijom i nešto se mora promijeniti", rekao je predsjednik Fife Gianni Infantino na nedavnoj konferenciji za novinare u Buenos Airesu. Istaknuo je kako bi ova reforma donijela veće ekonomske koristi za federacije.

"Danas postoje nogometna natjecanja koja donose puno više novaca od Svjetskog prvenstva, a osvojeni novac raspoređen je na vrlo mali broj klubova", rekao je.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!