Ostali sportovi

Mateša: 'Ne vidim da nam prijeti sudbina Rusije nakon posjete WADA-e'

Branimir Korać, HINA • utorak, 26.10.2021.
Mateša: 'Ne vidim da nam prijeti sudbina Rusije nakon posjete WADA-e'
Foto: Pixsell

Dosta bure u javnosti podigla je pretpostavka da bi WADA mogla staviti Hrvatsku na led kao što je učinila s Rusijom, ali Zlatko Mateša to negira...

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša kratko je u utorak reagirao na napise o prijetnji Svjetske antidopinške agencije (WADA), koja bi mogla suspendirati hrvatski sport zbog nepostojanja neovisne antidopinške agencije u našoj zemlji, kazavši da smatra da Hrvatskoj ne prijeti nikakva opasnost po tom pitanju.

"To je stara stvar, nešto što već znamo. Činjenica je da su neovisne antidopinške agencije dominantni organizacijski oblik u svijetu pa bi bilo poželjno da i mi imamo takvu agenciju. No, jednako tako je i činjenica da od same institucionalne forme WADA-u više zanima suština djelovanja po tom pitanju, znači pridržavanje pravila i antidopinškog Kodeksa", kazao je Mateša.

"Što se tiče broja korisnika nedopuštenih sredstava i općenito borbe protiv dopinga u sportu, Hrvatska se jako dobro nosi s tim problemom. Naši djelatnici rade vrlo korektno i na međunarodnim natjecanjima koje organiziramo, i u domaćim okvirima. Zato ne vidim da nam prijeti nekakva opasnost, a WADA-ini inspektori u prosincu su dobrodošli", dodao je čelnik HOO-a.

Inače, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša već je u drugom mandatu član Osnivačkog odbora (Foundation Board) Svjetske antidopinške agencije. Kao predstavnik Svjetskog udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) prvi put je izabran 4. studenoga 2016., a reizabran je 7. studenoga 2019. u Katowicama.

Osnivački odbor WADA-e najviše je tijelo upravljanja i odlučivanja ove neovisne međunarodne organizacije, a broji ukupno 38 članova koji predstavljaju dionike olimpijskog pokreta te vlada. Olimpijski pokret zastupa 18 članova, od toga po četiri predstavnika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), ANOC-a i Komisije sportaša MOO-a, tri predstavnika Udruženja federacija ljetnih olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Sportaccorda, Udruženja federacija zimskih olimpijskih sportova i Međunarodnog paralimpijskog odbora. Aktualni predsjednik Svjetske antidopinške agencije (WADA) je 37-godišnji Poljak Witold Banka.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!