Ostali sportovi

Vargon osvojio titulu ekipnog juniorskog prvaka države u boćanju

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 22.11.2021.
Vargon osvojio titulu ekipnog juniorskog prvaka države u boćanju

Završni turnir (Final four) Hrvatske juniorske boćarske lige (HJBL-e) održao se 22. studenog 2021. u Rijeci u Boćarskom centru Podvežica.

Nastupile su juniorske ekipe: Sv.Jakov iz Jadranova, Vargon iz Rijeke, Dubrovačko-neretvanske županije i boćarskog centra Pazin.

U neizvjesnom finalu Hrvatske juniorske lige mladi boćari Vargona došli su do titule pobjednika ovog natjecanja. Oni su u finalnom dvoboju uspjeli s tijesnih 14:12 pobijediti svoje vršnjake iz boćarskog kluba Sveti Jakov iz Jadranova. Time je boćarski klub Vargon postao jedini klub s dvije titule prvaka lige kroz četiri sezone koliko se već igra Hrvatska juniorska boćarska liga (HJBL), dok Sv.Jakov i Pazin imaju po jednu osvojenu titulu.

U finalu se i očekivao krajnje neizvjestan susret s obzirom na igrače s kojima raspolažu Čedo Vukelić i Vjekoslav Matetić. No, pomalo neočekivano, boćari Vargona već u prvoj fazi natjecanja ostvaruju veliku bodovnu prednost od 7:1. Fran Jakominić, u disciplini pojedinačno klasično, imao je priliku da svojom posljednjom boćom uzme i u ovoj disciplini dva boda za vodstvo od 8:0, ali i njegov neriješen rezultat za juniore Vargona bilo je dovoljno, presretni svojim izvedbama u prvoj fazi igara. Odličnu partiju pružio je junior Vargona, Matija Valenčić, koji je dobio Filipa Klarića u bližanju i izbijanju u krug rezultatom 27:23. Načinović i Šokić slavili su 13:4 protiv Kneževića i Lovre Šipeka. Rezultat ovog dvoboja malo i zavarava, jer su Knežević i Šipek vodili 4:0. Tada se rezultat poravnava na 4:4, a u sljedećem bacanju, nakon jednog pogotka Šipeka događa se jedan rebatin, a nakon njega Načinović pogađa šeko boću skoro na mjestu, za velikih pet punata.

U brzinskim igrama su bodovi podijeljeni. Bodove svojim ekipama donose Načinović u brzinskom na tri minute, te Klarić na pet minuta. Možda i odlučujuću prednost ostvaruju Vargonovci u preciznom valjanju i izbijanju, gdje su u obje discipline bili uvjerljivo bolji od svojih protivnika, te podižu rezultat na 13:3.

Tada se činilo da samo čudo može uzeti pobjednički pehar iz ruku superligaša s Podvežice.

Štafetno izbijanje dobivaju Jerčinović i L.Šipek rezultatom 40:34 te produžuju nadu svom klubu u totalni preokret što se skoro i ostvarilo. U zadnjoj fazi igara, do svojih su pobjeda brzo došli Jerčinović u bližanju i izbijanju u krug pobijedivši starijeg brata Jakominića 21:16, te L.Šipek dobivši Valenčića 13:1 pojedinačno. U jednom paru boćari Sv.Jakova su imalo konstantno vodstvo te je pola sata prije kraja bilo vidljivo da će krajnji rezultat utakmice ovisiti o dvoboju para Vukelić-Načinović protiv Klarić-Brnić. Jakovari su i ovdje imali sve u svojim rukama. Kod rezultata 7:3 za Sv.Jakov, imali su odličnu situaciju da prelome susret. Ostali su sami sa četiri boće, no dva promašaja Klarića i dvije neukoštane boće Vargon uspijeva smanjiti njihovu prednost na 7:5. Ključni trenutak dogodio se tri minute prije kraja, kada Načinović pogađa balina za spas pri rezultatu 7:6 za Sv.Jakov i produžuje nadu u povoljan rezultat za Vargon. U zadnjem bacanju, odličan posao odradio je Vukelić s tri, vrhunski odigrane, koštane boće. Nakon dva pogotka Klarića, trener Sv.Jakova odlučuje da Klarić ide pucati balina za pobjedu u tom paru i daljnju borbu kroz doigravanje. No, njegov promašaj balina značio je da trofej, nakon tri godine, ponovno ide u ruke juniorske ekipe Vargona.

U regularnom dijelu sezone juniori Vargona također su pobijedili Sv.Jakov s 14:12, tako da možemo reći da su zasluženo najbolja juniorska ekipa Hrvatske za sezonu 2020./2021.

Trećeplasirana ekipa je selekcija Dubrovačko neretvanske županije koja je deklasirala Pazin s 24:2.

U jutarnjem terminu odigrani su susreti polufinala. Ždrijeb je htio da Sv.Jakov za protivnika ima Pazin i to su glatko dobili rezultatom 21:5, dok je Vargon očekivano imao više problema sa selekcijom Dubrovačko-neretvanske županije, ali su finale izborili pobjedom od 16:10.

Pehar i medalje podijelio je član IO HBS-a te predsjednik sportske komisije HBS-a i voditelj HJBL, Dino Blečić.

Završnicu juniorske lige sudili su suci Juraj Bašić, Lucijan Srdoč i Damir Cetina, dok je voditelj natjecanja bio Davor Jelovica.

Sastav juniorske ekipe Vargon:
Fran Jakominić, Karlo Jakominić, Karlo Vukelić, Ivan Šokić, David Petz, Matija Valenčić, Ivan Načinović, Zvonimir Pavletić, Jakov Ivošević i Čedo Vukelić-trener.

Sastav juniorske ekipe Sv.Jakov-Jadranovo:
Kristijan Knežević, Filip Klarić, Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek, Leon Brnić, Petar Saftić, Luka Tus, Luka Tomić i Vjekoslav Matetić-trener.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!