Intervju

Damir Milinović: "Ispunio sam svoje snove"

Tomislav Ćuto • srijeda, 17.05.2000.


Damir Milinović napušta Rijeku (dp)

Dugo je najavljivao odlazak, ali je uvijek ostajao na Kantridi. No, od utorka Damir Milinović više nije igrač Rijeke, njegova sadašnjost i budućnost je Bochum. Po mnogima neočekivano, "Mlinka" je u Zagrebu potpisao četverogodišnju vjernost sa klubom koji se upravo vraća u Bundesligu. Njegove želje konačno su postale stvarnost, iako će reći kako mu je žao što odlazi iz Rijeke, sreća zbog novih izazova je daleko jača. Damir Milinović je novinaru Sport Neta prvome "otvorio dušu" nakon potpisa za Bochum...

Vijest se Rijekom širila nevjerojatnom brzinom. Prvo je rečenica "Milinović je potpisao za Bochum!" imala prizvuk još jedne "patke", jer nije prvi puta do sada da se oko odlaska kapetana Rijeke igra neka čudna igra, ali je u večernjim satima utorka sve finalizirano. Damir Milinović potpisao je ugovor, u trajanju od četiri godine sa Bochumom. Sve je gotovo, potpisano, "pečatirano", Milinović više neće igrati za Rijeku.Iako umoran od puta, Milinović je pristao na razgovor. Uz događanja oko ugovora, umalo je nastradao na putu za Zagreb (ugovor je potpisan ua zagrebačkom Intercontinentalu op.a.), ali je opet bio neizmjerno sretan. "Skoro sam se ubio!? Na autoputu mi je eksplodirala guma, a i sam znaš kako vozim, stoga nije bilo ugodno..." reći će na početku.


Milinović povećava hrvatsku koloniju u Bundesligi (dp)

Srećom, "Mlinka" je živ i zdrav. I ne samo to, bivši kapetan Rijeke je i neizmjerno sretan, jer ne potpisuju se svaki dan ugovori sa članom jedne od najjačih svjetskih liga. "Je, sada samo stvarno zadovoljan. Ma, to je malo reći, ustvari sam oduševljen. Konačno su svi našli svoju računicu. Meni je ispunjena želja za odlaskom u inozemstvo, Rijeka je dobila svoj dio, a Bochum je bio ustrajan u namjeri da me dovede, pa pretpostavljam da su i oni zadovoljni. Velika je to stvar za svakog nogometaša, tako i za mene, naravno."

Puno se, Damire, pričalo o tome kako odlaziš u Italiju ili Španjolsku, Njemačka nije bila toliko aktualna. Ili se barem tako činilo... Kako je, zapravo, došlo do potpisa za Bochum? "Sada, kada je sve gotovo, bit ću iskren. Znate da se u nogometu uvijek nastoji "zavarati protivnika", kako na terenu, tako i van njega. E, tako sam i ja odigrao "igru skrivača". Uvijek postoje oni koji žele naplatiti nekakav svoj dio, ili čak minirati transfer. Baš zbog toga smo težište zbivanja, da tako kažem, prebacili na Italiju, varali smo novinare, ha, ha, ha... Mene Bochum prati dugo, pogotovo preko kazeta. Bili su na Kantridi, gledali su me protiv Hajduka i zaključili kako sam ja ono što traže. Nakon toga, sve je bilo lako, našli smo se u Zagrebu, potpisali i - to je to!"

Upućeni govore da je Zdravko Mamić odigrao možda i presudnu ulogu u cijeloj priči? " Zdravko Mamić je čovjek kojem ću ja biti i te kako zahvalan. Je, učinio je puno, vodio je kontakte, "lobirao" za mene i vjerojatno bi bilo sve daleko teže da nije bilo njega."

Dakle, to je to, odlazak u Njemačku sada je svršen čin. Kada putuješ? "Pripreme počinju negdje između 5. i 10. srpnja, ali ja idem već ove nedjelje. Moram malo snimiti situaciju, momčad, grad, klub... Liječnički pregled? Da, moram i to obaviti, ali toga se ne bojim. Spreman sam, zdrav i to doživljavam tek kao puku formalnost."

Koliko znaš o Bochumu? "Znam da je to jedan od najstarijih njemačkih klubova, imaju ogromnu tradiciju, ime, rejting... Ove sezone bili su u drugoj ligi, ali sada su pred povratkom. U zadnjem kolu, na domaćem terenu, treba im jedan bod i opet su u elitnom društvu. Vraća im se i Zoran Mamić, od ranije je tu Samir Toplak, što će meni, naravno, olakšati prilagodbu. I Zorana i Samira znam od ranije, bit će mi daleko, daleko lakše kada znam da su oni tamo. Ma, ne bojim se, ostvario sam snove, Bundesliga ja možda i najveći izazov..."

Ne bojiš se procesa prilagodbe, što zna mučiti mnoge naše igrače koji odlaze preko granice. Ili su uvjeren da će ti baš njihov, beskompromisan i do kraja pošten stil i poimanje nogometa pogodovati? "Kada sam ranije, onako intimno, sam sa sobom, razmišljao gdje bih želio otići, nekako mi je Bundesliga bila najbliža. Volim takav pristup nogometu. Usto, ja sam stoper koji "igra", želim iznijeti loptu, krenuti naprijed ako se otvori prostor, želim igrati, zato mislim da neće biti nikakvih problema. Pazi, ja sam do sada te spektakle gledao na televiziji, sada ću biti sudionik!? Ej, pa to je sjajno. Recimo, Bochum ima 40. 000 pretplatnih karata! Dovoljno to govori o okruženju i shvaćanju nogometa. Tko ne bi volio okušati se u tome..."


Milinović s sad već bivšim suigračima (dp)

Rijeka je opet suočena sa odlascima. Ti si, čini se, otvorio "sezonu", vjerojatno će još neki tvojim stopama. Mi, koji ostajemo, nemamo baš previše razloga za optimizam... "Prvo, da odmah kažem svoje mišljenje o mom odlasku. Zna se da sam ja Rijekino dijete, grada i kluba, uvijek sam davao sve od sebe. Ali, došlo je vrijeme za odlazak, vjerujem da će svi shvatiti i razumjeti. Ja Rijeku volim, obožavam, ona je moj život, ali naša profesija je takva. Uostalom, ja ću si osigurati egzistenciju, to moraju svi znati. E, sad, što je s odlaskom ostalih... Glupo bi bilo reći svojim suigračima, prijateljima "vi ostanite", jer i oni idu tamo gdje im je bolje. Ja bih želio, od sveg srca, da svi ostanu, naravno, uz prave uvjete, onda bi Rijeka bila jaka, mogla bi trajati u Europi i uveseljavati navijače."

Stvarnost je "malo" drugačija. Nakon dvije sezone euro - iskoraka, na redu je, po svemu sudeći, još jedna godina "stvaranja momčadi i rezultata"? "Da, čini se da je tako... Je li mi žao? Pa, naravno. Dobro sam shvatio što to znači kada si u naletu, kada je momčad klapa, kakva smo mi bili u sezoni kada smo u zadnjem kolu ostali bez naslova. Istina, ove sezone "to nije bilo to", no, opet smo uspjeli izboriti Kup UEFA. Tako vjerujem da će igrači koji ostanu, uz one koji dođu, opet sagraditi nešto. U prvom redu - zajedništvo - jer bez toga ništa ne ide."

Armada ostaje bez kapetana, imaš li poruku za njih na kraju? "Naravno. Oni znaju da ću dušom i tijelom uvijek biti uz njih. I, dolaziti ću uvijek kada budem mogao, pomagati na sve načine, biti ću u kontaktu sa svima u Rijeci, pogotovo preko vas novinara. Rijeka je, ponavljam, moj grad koji volim više od svega. Nadam se da ću se jednom vratiti, odigrati još poneku sezonu u Rijeci. Armadi, pak, poručujem da uvijek budu uz klub, kao što su bili i do sada. Bez njih, to je valjda jasno, Rijeka nikada neće biti pravi i jaki klub. Armada je dio svih nas, zato, neka ne gledaju na odlazak Damira Milinovića ili nekog drugog kao na tragediju. Važna je Rijeka, svi mi prolazimo, Rijeka uvijek ostaje..."

Damir Milinović, kapetan, reprezentativac, oslonac momčadi je otišao. Jasno, to više neće biti onako jaka Rijeka. Bio je "Mlinka" pravi i na terenu i van njega, uvijek nasmijan i spreman za šalu, dostupan svima i uvijek. Zato je zaslužio da "ispuni svoje snove", iako je jasno da će svima u Rijeci i te kako nedostajati...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometIntervju
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!